cross one radio logo

Inteligența artificială (AI) a devenit omniprezentă în societatea modernă, dar, în ciuda prezenței sale răspândite, efectele sale — fie ele bune sau rele — rămân încă un mister.

Pastorul Russ Ramsey din Nashville, istoric de artă amator și autor, a apărut recent în emisiunea Credință vs. Cultură de la CBN, unde și-a exprimat îngrijorările cu privire la răspândirea AI, în special în domeniul exprimării artistice. „Am evitat AI în orice formă sau variantă,” a declarat Ramsey. „Pentru că sunt scriitor, nu vreau niciodată să fiu altcineva decât eu cel care scrie cuvintele pe care le folosesc, chiar dacă nu sunt la fel de precise sau elaborate cum ar fi un paragraf generat de AI.”

Nucleul preocupării lui Ramsey cu privire la AI este simplu, dar profund: AI nu are un suflet omenesc.

Argumentul lui Ramsey este puternic fundamentat în adevărul biblic. Deși Scriptura nu oferă detalii clare despre limitele sufletului, autorii Bibliei, fiecare dintre ei fiind inspirați de Dumnezeu (2 Timotei 3:16-17), recunosc fără echivoc faptul că, fiind creați după chipul lui Dumnezeu (Geneza 1:27), oamenii sunt, în primul rând, suflete și, în al doilea rând, trupuri. De exemplu, în Faptele Apostolilor 2:41, Apostolul Luca se referă la ființele umane care au primit mântuirea drept „suflete”.

„O parte din ceea ce face atât de puternică arta pe care o vedem în muzee este faptul că ea provine de la cineva care are un suflet și care a experimentat suferința,” a explicat Ramsey. „AI nu știe ce este suferința și AI nu are un suflet.

„Tehnic — și chiar creativ — putem vedea lucruri pe care nu ni le-am fi imaginat niciodată înainte, dar acestea nu provin de la cineva care a plâns,” a continuat el. „Nu provin de la cineva care și-a îngropat o persoană dragă. Nu provin de la cineva care a păcătuit și a trebuit să se pocăiască. Și, în acest sens, îngrijorarea mea este că, din punct de vedere cultural, ne îndreptăm spre o normalizare a evitării acelor părți ale experienței umane care sunt esențiale pentru creșterea spirituală.”

Deși Ramsey abordează problema AI dintr-o perspectivă creștină, acest subiect a stârnit, în ultimii ani, multe îngrijorări și dezbateri.

Anul trecut, actorii de la Hollywood au intrat în grevă din cauza mai multor probleme, inclusiv utilizarea inteligenței artificiale în interpretările celebrităților. Directorii de studiouri și actorii au purtat discuții despre posibilitatea ca imaginea actorilor să fie scanată, aceștia să fie plătiți pentru o zi de muncă, iar asemănarea lor să fie folosită de studiourile de film și televiziune pe termen nelimitat, conform publicației Wired.

Este clar că discuția despre AI și rolul său în societate nu va înceta prea curând. De aceea, este important să avem conversații despre o abordare morală, biblică, în ceea ce privește utilizarea și valoarea acesteia.

Sursa: CBN News