cross one radio logo

Cultura occidentală — și rădăcinile sale în valorile iudeo-creștine — este un fenomen care merită să fie sărbătorit, potrivit actorului galez John Rhys-Davies.

Faimosul star din Stăpânul Inelelor a vorbit recent la CBN News, explicând că lumea occidentală ar trebui să fie „atât de mândră” de cultura pe care a creat-o, punând în lumină legătura acesteia cu principiile creștine.

El a descris generațiile actuale ca fiind „moștenitorii uneia dintre cele mai glorioase realizări ale omenirii”, referindu-se la „civilizația occidentală, europeană, iudeo-creștină”. „Mai are și sincope, da,” a spus el. „Dar să nu uităm că tocmai acei creștini au spus: «Sclavia este moralmente greșită și trebuie să o eliminăm. Trebuie să o eradicăm», și au făcut-o. Toată democrația noastră provine de la acei creștini din primele vremuri.”

Vorbind despre stilul occidental de guvernare — care, în Statele Unite, este o republică constituțională — Rhys-Davies a creditat creștinii și deiștii pentru că au stabilit cea mai liberă formă de autoguvernare din lume.

Credincioșii din primele secole, a spus el, susțineau: „Cu siguranță, ceea ce cred și eu astăzi și devotamentul față de Dumnezeul meu trebuie să fie mai presus de insistența împăratului că trebuie să-l ador pe el.” Actorul a explicat cum creștinii au susținut „dreptul conștiinței individuale”, dreptul „de a te asocia cu oameni care gândesc la fel ca tine,” libertatea „de a exprima ceea ce gândești” și „dreptul de a nu fi închis pentru convingerile tale.” Aceste valori, a spus Rhys-Davies, stau la baza democrației, reprezintă „măreția omenirii” și „fără îndoială cea mai bună modalitate de organizare politică și socială pe care o vom avea vreodată.”

Deși Rhys-Davies nu se consideră un credincios, el are totuși o afinitate față de credința în care a fost crescut. Aceasta a fost, parțial, ceea ce l-a determinat să îndeplinească rolul de narator al unui podcast reeditat care redă povestea clasică a romanului „A Christmas Carol” al scriitorului Charles Dickens din secolul XIX.

Oricare actor care se respectă, a explicat Rhys-Davies, ar trebui să aprecieze ocazia de a lucra cu Dickens.

„Oportunitatea de a lucra cu Dickens, chiar dacă ai creat deja mai multe variante ale lui, o apreciezi întotdeauna,” a spus el. „Oricare actor știe că performanța este cu adevărat controlată de cuvânt — de scenariu — și de fiecare dată când ai șansa să lucrezi cu un scriitor de talie mondială, ar trebui să o accepți — indiferent dacă poți face asta sau nu; doar ia-o și învață.”

Apelul universal al operei „Poveste de Crăciun” de Charles Dickens, a spus Rhys-Davies, este firul său redemptiv — un fruct al credinței creștine a autorului.

„Ne place ideea că, oricât de mult am eșua, putem să ne schimbăm, putem să o luăm de la capăt,” a spus el. „Există speranță. În răceala iernii, există speranță.”

Sursa: CBN News