Guvernul ungar îi alungă pe oamenii fără adăpost? Mii de oameni vor muri dacă guvernul insistă să oprească finanțarea metodistă. Biserica se luptă cu guvernul „corupt” al lui Orban în privința veniturilor fiscale pentru asistența socială.
În mai multe declarații de presă, Frăția Evanghelică Maghiară (HEF, sau: Magyarorszagi Evangeliumi Testverkozosseg, MET) menționează un număr de 40.000 de persoane fără adăpost și alte „persoane vulnerabile” de care se ocupă. În afară de aceasta, biserica are o școală pentru copiii romi, cu un program zilnic de cantină în cadrul școlii. Biserica este, de asemenea, legată de munca pentru imigranți, o problemă sensibilă în Ungaria. Confesiunea Wesleyană este activă cu un spital și o clinică și are, de asemenea, un colegiu teologic.
Cel puțin 100 dintre cei 1.000 de angajați ai metodiștilor au părăsit organizația (10%) pentru că nu pot fi plătiți. Ceilalți nu-și primesc salariul integral.
În sistemul maghiar, bisericile care au fost „recunoscute” oficial primesc bani de la stat. Pe formularul de impozit, cetățenii pot marca Asociația Evanghelică Maghiară ca fiind biserica prioritară, unde ar trebui să meargă 1% din venitul lor.
Deși HEF este o confesiune mică (19.000 de membri), în 2022 a fost a patra comunitate în ceea ce privește avantajele fiscale. Doar catolicii „mari”, calviniștii și luteranii erau mai mulți decât acest mic grup de wesleyeni. Potrivit HEF, acest număr a crescut în ultimii ani.
Prin utilizarea acestui sistem, HEF depinde de guvern pe plan financiar. În urmă cu câțiva ani, metodiștii au devenit mai independenți prin colectarea de sprijin direct. Într-un comunicat de presă, biserica spune că rezultatele sunt încurajatoare, dar acest lucru încă nu este suficient. „Dacă fiecare membru al celor mai bogați 1% dintre maghiari ar susține munca noastră cu prețul a două kilograme de pâine”, se spune într-un comunicat de presă recent, „am putea funcționa fără întrerupere”. De asemenea, unele consilii municipale au decis să sprijine activitățile HEF.
Cu toate acestea, autoritatea fiscală maghiară (NAV) spune că reducerile au un motiv: deoarece HEF nu a plătit impozit pe venit timp de mulți ani. Suma totală ar putea fi de 3,9 milioane de euro. În octombrie 2021, în urmă cu doi ani, personal înarmat al NAV a făcut o razie în sediul HEF și a confiscat documente și calculatoare, potrivit unui comunicat de presă al HEF. În urmă cu două săptămâni, NAV a vorbit despre „activități ilegale” din partea HEF. Un purtător de cuvânt al guvernului a declarat că statul nu datorează bani bisericii.
HEF există din 1973. În timpul perioadei comuniste, Gabor Ivanyi nu a mai putut trăi cu interferența statului în biserică și a fost dat afară din Biserica Metodistă Maghiară. În 1981, HEF a fost recunoscută oficial ca biserică independentă. După schimbarea regimului, HEF a preluat munca socială de la stat.
În acei ani, Ivanyi a intrat în contact cu Viktor Orban; au lucrat împreună împotriva regimului comunist. După schimbare, Ivanyi a oficiat liturghia creștină pentru căsătoria cuplului Orban în 1993 și pentru botezul a doi dintre cei cinci copii ai lor.
Cu toate acestea, atunci când Orban a depus jurământul în funcția de prim-ministru pentru a doua oară în 2010, Gabor Ivanyi a refuzat să se roage în timpul ceremoniilor. El a criticat naționalismul creștin al lui Orban. Potrivit lui Ivanyi, aceasta a fost o umilință pentru Orban. Pentru mai multe ramuri ale presei internaționale, el a declarat că această ceartă personală a fost cauza bătăliilor juridice care au urmat de atunci. Datorită prestigiului și carismei sale, Ivanyi are multe contacte internaționale și primește finanțare de la organizații occidentale.
În timpul unei conferințe de presă din august, Gabor Ivanyi a vorbit despre „persecuția” din partea „regimului Orban, lacom și corupt”, care este chiar o „dictatură”. Administrația este plină de „crime”, a spus el. „Statul maghiar este condus de oameni care, într-o democrație decentă și într-un stat de drept, ar petrece mult timp în închisoare”.
La scurt timp după 2010, noul guvern Fidesz a venit cu o nouă Lege a Bisericii. Principalul obiectiv al acesteia a fost limitarea numărului de „biserici recunoscute”, deoarece multe grupuri și culte erau înregistrate ca biserici, nu pentru că aveau o credință profundă, ci pentru că puteai face bani cu ajutorul lor.
De asemenea, Frăția Evanghelică Maghiară a fost eliminată din lege. Guvernul a fost corectat din această cauză de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg. Dar, deoarece recunoașterea bisericii este un act parlamentar în Ungaria – și nu din partea oficialilor administrativi – acest lucru rămâne să fie comunicat în curând.
HEF a dat publicității o declarație în cadrul unei conferințe de presă în care îi cheamă pe „prietenii libertății religioase să sprijine lupta HEF. Partenerii Ungariei din comunitatea internațională ar trebui să ceară restabilirea statutului și a drepturilor HEF ca o componentă critică a restaurării generale a statului de drept în Ungaria”.