Parlamentul rus încearcă să interzică serviciile religioase care nu se desfășoară în clădirea unei biserici. Pentru protestanții ruși, consecințele ar putea fi o formă latentă de persecuție religioasă, a spus Vitaly Vlasenko, secretarul general al Alianței Evanghelice Ruse (REA), săptămâna trecută, de la Moscova. Pe 30 octombrie 2024, a fost introdus în Duma de Stat un proiect de lege care propune interzicerea serviciilor religioase în spațiile nerezidențiale din clădirile de apartamente.
Inițiativa deputaților din grupul „Noii Oameni” a stârnit discuții aprinse între liderii religioși, în special musulmani și protestanți, care adesea țin servicii divine în astfel de locuri, din cauza lipsei clădirii unei biserici. Autorii proiectului de lege susțin că adunările religioase în clădirile de apartamente pot crea inconveniente pentru locatari și pot provoca conflicte interne. Comunicatul de presă al lui Vlasenko se referă la trei motive invocate de politicieni:
1. Siguranța publică – Aglomerarea de persoane străine, inclusiv migranți ilegali, poate crește riscul criminalității și poate stârni temeri legate de ordinea publică.
2. Siguranța la incendii – Prezența unui număr mare de persoane în spațiile nerezidențiale ale clădirilor rezidențiale încalcă reglementările de siguranță la incendii, ceea ce creează o amenințare pentru locatari.
3. Confortul locatarilor – Vecinii ar putea experimenta inconveniente din cauza zgomotului și fluxului crescut de oameni, ceea ce poate duce și la conflicte interne.
Pe scurt, autorii proiectului de lege consideră că aceste întâlniri reprezintă o amenințare pentru siguranța zonei rezidențiale.
Alianța Evanghelică pune în lumină faptul că nu este prima dată când statul rus încearcă să limiteze numărul de adunări de cult. Acum cinci ani, în noiembrie 2019, au fost deja încercări de a interzice serviciile religioase din casele oamenilor. „Grație eforturilor avocaților și activiștilor pentru drepturile omului, conduse de Vladimir Ryakhovsky, Curtea Constituțională a Federației Ruse a declarat astfel de inițiative ca fiind neconstituționale.”
Curtea a evidențiat faptul că desfășurarea slujbelor religioase răspunde intereselor spirituale ale cetățenilor și este de o mare importanță pentru micile organizații religioase care nu dispun de proprietăți publice. Astfel, proiectul de lege actual ar putea încălca drepturile constituționale la libertatea de conștiință și religie, sugerează Vlasenko în comunicatul REA.
Multe comunități evanghelice (protestante) nu au, într-adevăr, locații special amenajate pentru cult, spune REA. Acest lucru înseamnă că adunările în case sunt ceva cu care oamenii s-au obișnuit.
Pastorul Bisericii Baptiste din Moscova, Alexander Fedichkin, afirmă: „Interzicerea serviciilor religioase în spațiile nerezidențiale din clădirile rezidențiale le răpește credincioșilor dreptul la libertatea de adunare.” El pune în lumină faptul că „este în interesul statului să creeze condiții pentru existența confortabilă a tuturor organizațiilor care se îngrijesc de bunăstarea sa, inclusiv a bisericilor protestante.”
Un alt pastor al unei Biserici Evanghelice, Sergei Filinov, adaugă că „modificările propuse vor crea dificultăți semnificative pentru activitățile multor organizații religioase.”
El consideră că măsurile propuse nu sunt necesare, având în vedere că există deja suficiente garanții legale privind confortul și siguranța. „În țara noastră există multe spații nerezidențiale în clădirile rezidențiale care sunt utilizate legal de organizațiile religioase,” spune el. „Dacă activitatea unei organizații amenință ordinea publică, există deja reglementări și legi care pot rezolva astfel de probleme.”
Reprezentanții Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea și-au exprimat și ei îngrijorarea. „Adventiștii sunt categoric împotriva acestui proiect de lege”, a declarat pastorul Oleg Goncharov. „Acesta încalcă principiile libertății de conștiință, așa cum sunt stipulate în Constituția Federației Ruse. Dacă urmăm logica acestei legi, atunci magazinele, cluburile, restaurantele etc., ar trebui să fie interzise în clădirile rezidențiale. În această perioadă dificilă pentru Rusia, acest proiect de lege va agrava situația, creând premisele pentru conflicte sociale și interconfesionale. Religia nu poate fi separată de viața oamenilor. Credința înseamnă viață!”
Vladimir Ryakhovsky, un cunoscut activist pentru drepturile omului și avocat din Rusia, a apărat anterior cu succes drepturile credincioșilor în fața Curții Constituționale a Federației Ruse. Experiența sa arată că astfel de inițiative legislative pot contraveni Constituției și pot încălca drepturile cetățenilor la libertatea de conștiință și religie.
Sergey Ryakhovsky, episcopul principal al Uniunii Rusiei a Creștinilor Evanghelici (Penticostali), nu este nici el de acord cu proiectul de lege. El a menționat că interzicerea serviciilor religioase în spațiile nerezidențiale ale clădirilor de apartamente ar putea limita grav oportunitățile multor comunități religioase, în special celor care nu dispun de o clădire special amenajată pentru a se întâlni.
Consiliul Consultativ al Liderilor Bisericilor Protestante din Rusia (ACPCR) este activ implicat în dialogul cu guvernul federal pe această temă. În apelul său, Consiliul a exprimat îngrijorare profundă, evidențiind faptul că proiectul de lege încalcă drepturile și amenință activitatea nu doar a bisericilor protestante, ci și a altor confesiuni din țară.