Parlamentul francez începe dezbaterile despre proiectul de lege privind eutanasia. Parlamentarii francezi au în față două săptămâni de dezbateri intense, scrie presa franceză.
„Această discuție parlamentară are loc după un lung proces început în februarie 2022 cu Convenția Cetățenilor.” În ciuda numeroaselor opinii exprimate despre propunerea privind eutanasia, bătălia nu este încă încheiată, estimează Radio France Internationale (RFI).
Criteriile de eligibilitate pentru eutanasie vor fi un subiect controversat, iar părerile sunt împărțite.
Inițial, propunerea permitea doar persoanelor care sufereau „de o afecțiune gravă și incurabilă cu un prognostic de viață pe termen scurt sau mediu”, care erau „majore”. Doar acestea puteau „să-și exprime dorințele în mod liber și informat”, ori dacă „sufereau de o boală netratabilă sau insuportabilă”.
Totuși, comitetul Asociației pentru Dreptul de a Muri cu Demnitate (ADMD), care a fost mandatat să revizuiască proiectul de lege, a reformulat referința la „afecțiune cu prognostic de viață pe termen scurt sau mediu”. A înlocuit cuvintele cu: „fază avansată sau terminală” a bolii. Raportorul general pe această temă, Olivier Falorni, a pus în lumină faptul că formularea anterioară ar fi exclus „un anumit număr de pacienți”. Totuși, coaliția franceză se teme că această formulare ar putea oferi o cale de scăpare persoanelor care nu suferă de o boală letală.
Conform revistei Actual News, o clauză care necesită ca pacientul să-și administreze singur medicamentele pentru sinucidere ar putea deveni, de asemenea, un subiect controversat. Unii politicieni susțin că oamenii ar trebui să poată desemna pe cineva care să administreze medicamentul în cazul în care ei nu pot face acest lucru singuri. În ciuda modificărilor, Falorni evidențiază faptul că „sensul textului nu a fost schimbat, și nici conținutul”, scrie La Croix.
Proiectul de lege privind eutanasia include un pasaj despre îngrijirea paliativă, afirmă RFI. Acest amendament acordă pacienților paliativi dreptul la îngrijire spre finalul vieții lor. Autoritățile sanitare sunt responsabile pentru garantarea acestui drept tuturor oamenilor.
RFI afirmă că una din două persoane nu are acces la îngrijire paliativă. În plus, propunerea lasă loc pentru opoziția morală. Lucrătorii din domeniul sănătății care nu doresc să efectueze eutanasia pot refuza să o facă dacă informează imediat pacientul despre acest lucru și îl îndreaptă către alți profesioniști care sunt dispuși să-l ajute să-și ducă la îndeplinire dorința de a muri, raportează Capital.
Vincent Jordy, vicepreședintele Conferinței Episcopilor din Franța, își exprimă îngrijorarea cu privire la dezbaterile viitoare. El argumentează că un subiect „esențial” precum eutanasia ar trebui decis prin referendum. „Pe fondul creșterii rețelelor și lobby-urilor (…), nu ar trebui să le oferim francezilor dreptul de a decide cu privire la un subiect atât de esențial, de exemplu, sub forma unui referendum, așa cum a menționat președintele Republicii?” a spus el într-un interviu pentru L’Humanité, conform raportului France Info.
Votul parlamentar asupra proiectului de lege privind eutanasia este programat la data de 11 iunie. Totuși, să se ajungă la un acord comun ar putea dura mult mai mult.