În Finlanda, o școală primară a decis să anuleze participarea elevilor la celebrul concert Messiah de Händel, pe motiv că textul acestuia este bazat pe versete biblice și prezintă viața lui Isus. Decizia a stârnit controverse, iar guvernul consideră că directorul școlii a exagerat.
Pentru mulți, piesa Hallelujah din Messiah este reprezentativ pentru perioada de Advent. Totuși, elevii unei școli din regiunea Nyland nu vor avea ocazia să o audă. Potrivit publicației Helsingin Sanomat, directorul școlii a aflat cu doar câteva zile înainte de concert că lucrarea include elemente religioase și a considerat că nu are timp să informeze părinții și să organizeze un program alternativ pentru copiii care nu doresc să participe.
În Finlanda, școlile publice sunt laice, iar legea interzice activitățile ce conțin elemente religioase. Conform lui Astrid Kauber, director cu educația din cadrul primăriei Kirkkonummi, părinții trebuie informați în avans despre activitățile școlare, astfel încât să poată decide dacă copiii lor participă. În acest caz, lipsa timpului a determinat anularea completă a evenimentului.
Această decizie a provocat nemulțumire în rândul orchestrei baroce finlandeze care urma să susțină concertul. Laura Kajander, director executiv al orchestrei, a declarat că este prima dată când un concert este anulat din cauza conținutului religios al muzicii.
Într-un caz similar din Hämeenlinna, un elev a primit despăgubiri de 1 500 de euro după ce a fost obligat să asiste la un concert care includea cântece religioase. În primăvara anului 2023, elevul de opt ani a participat la un concert despre crucificarea lui Isus, iar mama sa a susținut că evenimentul nu fusese prezentat ca fiind religios. Consiliul pentru Egalitate și Echitate a decis că elevul a fost „practic forțat” să participe la activitate și a criticat organizarea unui eveniment care „promova activitățile bisericii”.
Aceasta a fost prima decizie de acest fel în Finlanda. Chiar dacă hotărârea nu este obligatorie din punct de vedere legal, orașul Hämeenlinna a decis să plătească despăgubirea.
Ministrul Educației, Anders Adlercreuz, a declarat că organizarea unui concert Messiah nu este interzisă de lege și că muzica barocă face parte din istoria culturală. El a evidențiat faptul că arta și muzica au fost inevitabil influențate de creștinism. „Muzica lui Händel sau Bach este adesea religioasă, dar valoarea istorică a acestor opere cântărește mai mult decât elementele religioase regăsite în texte”, a afirmat ministrul.
Totuși, Laura Kajander a atras atenția asupra fricii resimțite de directorii de școli cu privire la organizarea evenimentelor care ar putea include referințe religioase. Deputata creștin-democrată Päivi Räsänen a numit recentele decizii „îngrijorătoare” și a avertizat că acestea ar putea duce la evitarea completă a culturii creștine, inclusiv în cadrul sărbătorilor de Crăciun. „Nu putem separa complet cultura creștină de tradiția culturală finlandeză. Este o parte importantă a structurii societății noastre și această informație trebuie să ajungă la toți elevii”, a declarat Räsänen.
Situația a adus în prim-plan dificultatea de a echilibra principiile laicității cu valorile culturale care au rădăcini religioase. În timp ce unii consideră că protejarea laicității este crucială, alții văd în astfel de decizii o amenințare la adresa moștenirii culturale.