Vicepreședintele SUA, JD Vance, a stârnit controverse după ce a susținut că o lege din Scoția interzice rugăciunea în locuințele private aflate în apropierea clinicilor de avort. Deși guvernul scoțian neagă această afirmație, legea ridică semne de întrebare cu privire la libertățile individuale, mai ales din cauza ambiguității sale.
Într-un discurs susținut la Conferința de Securitate de la München, Vance, în vârstă de 40 de ani, a declarat că guvernul scoțian a trimis scrisori locuitorilor ale căror case se află în perimetrele „zonelor de acces” din jurul clinicilor de avort, potrivit BBC (British Broadcasting Corporation). El a făcut referire la cazul lui Adam Smith-Connor, un bărbat din Bournemouth condamnat în octombrie anul trecut pentru că s-a rugat în tăcere în interiorul unei astfel de zone, în noiembrie 2022.
„Mi-aș dori să pot spune că a fost doar un incident izolat, un exemplu absurd al unei legi prost redactate, aplicată împotriva unui singur individ”, a declarat Vance. „Dar nu, acest lucru s-a întâmplat în octombrie. Cu doar câteva luni în urmă, guvernul scoțian a început să distribuie scrisori cetățenilor ale căror case se află în „zonele de acces”, avertizându-i că inclusiv rugăciunea privată în propriile locuințe ar putea încălca legea.”
Criticii lui Vance au reacționat rapid, argumentând că scrisoarea trimisă rezidenților din apropierea clinicilor de avort nu menționa explicit faptul că „rugăciunea” ar putea fi considerată o „infracțiune.” În schimb, aceasta făcea referire la „activități” care ar putea intra sub incidența legii.
Un purtător de cuvânt al guvernului scoțian a declarat pentru BBC că „rugăciunea privată acasă nu este interzisă în „zonele de acces” și nicio scrisoare nu a sugerat vreodată acest lucru.” Oficialul a evidențiat faptul că aceste zone au fost create pentru a proteja dreptul femeilor de a avea acces la servicii medicale, precum și demnitatea acestora într-un moment sensibil.
Acesta a mai explicat că legea vizează doar „comportamentul intenționat sau imprudent din apropierea unui număr restrâns de unități care oferă servicii de avort” și că „nu are și nu a avut niciodată scopul de a incrimina vreo acțiune anume, inclusiv rugăciunea în tăcere.”
Organizația Alliance Defending Freedom U.K. a publicat pe o rețea socială o fotografie a presupusei scrisori, iar criticii susțin că, în cel mai bun caz, aceasta poate avea un efect descurajator asupra locuitorilor din apropierea clinicilor de avort.
Noua lege, care a intrat în vigoare pe 24 septembrie 2024, interzice, printre altele, „protestele tăcute”, „distribuirea de pliante” și „predicarea religioasă” pe o rază de aproximativ 200 de metri în jurul clinicilor de avort.
De asemenea, printre „activitățile” care ar putea duce la sancțiuni se numără și „influențarea deciziei cuiva de a accesa, furniza sau facilita un serviciu de avort.”
Un site guvernamental care explică legea menționează că „această listă nu este exhaustivă, iar agențiile de aplicare a legii vor decide dacă o infracțiune a fost comisă.” Legea are ca scop „asigurarea accesului femeilor și fetelor la servicii de avort fără a fi intimidate ori amenințate” și protejarea personalului clinicilor.
Totuși, activiștii pro-viață din Marea Britanie susțin că legea este aplicată greșit în ceea ce privește rugăciunea. Lois McLatchie Miller a făcut această afirmație după ce a distribuit un videoclip în care poliția scoțiană se apropie de activista pro-viață Rose Docherty. În filmare, ofițerii par să îi explice lui Docherty — care ținea un afiș cu mesajul „Constrângerea este o infracțiune, sunt aici să vorbesc, doar dacă vrei să asculți” — că prezența ei tăcută în apropierea clinicii este ilegală.
„Vance a avut dreptate”, a scris Miller.