Numărul marșurilor pro-viață din Europa este în continuă creștere. În ultimul deceniu, au fost organizate noi marșuri pentru protejarea vieții în aproape toate țările de pe continent, fiecare țară având cel puțin un marș anual. Primele astfel de manifestări au avut loc în Franța în 1988, urmate de Olanda în 1992. În primii zece ani, creșterea a fost lentă, dar numărul total al acestor marșuri a ajuns acum la patruzeci, desfășurate în 36 de țări. În unele țări, precum Ucraina, au avut loc două sau chiar trei demonstrații pe an. În România, marșul este organizat în mai multe orașe.
Recent, aceste eforturi au continuat să urmeze o traiectorie ascendentă. La CNE, am realizat un raport special care detaliază principalele constatări din cadrul cercetării noastre asupra mișcărilor pro-viață din Europa. Am observat un tipar semnificativ privind frecvența, momentul și obiectivele acestor marșuri, cu o intensificare a lor în regiunile din Vestul și Estul Europei, mai ales după 2010. Cel puțin nouă marșuri au debutat în anii 2010, în special în Europa de Est, și alte cinci au apărut în această regiune în anii 2020. Patru marșuri noi au fost organizate și în Europa Centrală. În nordul și sudul continentului, cel puțin două marșuri noi au fost organizate după 2020, iar în Europa de Vest au apărut patru marșuri noi după 2010.
În cercetarea CNE, am identificat și marșuri organizate o singură dată. În Serbia (2015), Macedonia de Nord (2014) și Bosnia și Herțegovina (2023), aceste demonstrații nu au fost repetate. Motivele acestui fapt nu sunt întotdeauna clare. În Ucraina, mai multe marșuri pro-viață și pro-familie au avut loc în 2019 și 2021, însă este posibil ca războiul cu Rusia să fi împiedicat extinderea mișcării pro-viață în această țară. În 2013, un grup a organizat un marș în Minsk, capitala Belarusului, însă evenimentul nu a mai avut loc din cauza unei interdicții impuse de guvern. Se pare că regimul autoritar al președintelui Lukașenko nu a acceptat nicio critică asupra legislației naționale. Legea privind avortul din Belarus datează din 1955 și este una dintre cele mai permisive din Europa.
În privința abordării, unele marșuri au combinat și alte teme politice în afara avortului. De multe ori, aceste marșuri au abordat subiecte precum eutanasia și sinuciderea asistată, teme de actualitate în anumite state din UE. Pe măsură ce guvernele dezbat reglementarea acestor practici, unele marșuri au profitat de ocazie pentru a milita împotriva introducerii acestor politici în țările lor. În Polonia și Ucraina, au avut loc marșuri care au inclus teme legate de structura familiei tradiționale și susținerea valorilor familiale.
Multe dintre aceste evenimente sunt denumite Marșul pentru Viață. Din cauza numelui, există motive să credem că au fost influențate de inițiativa pro-viață americană „March for Life”, organizată anual la Washington, D.C., începând din ianuarie 1974. Deși aceste marșuri europene nu sunt legate direct de mișcările din SUA, unii organizatori sunt în legătură cu organizații pro-viață americane, cum ar fi National Right to Life, una dintre cele mai vechi și mai mari organizații pro-viață din America, care are și o aripă internațională activă și în Europa.
Indiferent de origini, un lucru rămâne evident în întreaga Uniune Europeană. Chiar dacă numărul avorturilor continuă să crească în Europa, tot mai mulți oameni sunt dispuși să mărșăluiască pentru a susține viața.