cross one radio logo

Înainte de vot, organizațiile pro-viață și politicienii au cerut protejarea vieții. O petiție împotriva noii măsuri a adunat peste 50 000 de semnături. Totuși, aceste apeluri nu au reușit să influențeze parlamentul norvegian (Storting), care a acceptat extinderea limitei pentru avorturi până la 18 săptămâni. Până acum, avorturile erau permise în Norvegia doar până la 12 săptămâni. De asemenea, profesioniștii din domeniul sănătății au dreptul de a refuza să efectueze un avort, conform unei clauze de conștiință. Cât despre comisiile care gestionează avorturile, unele dintre acestea vor fi închise pentru a forma altele noi, care se vor ocupa de avorturi în cazuri excepționale. Aceste comisii vor include acum o majoritate feminină și vor trebui să aibă „competență juridică”. Femeile însărcinate care doresc un avort au dreptul să aleagă dacă vor să meargă în fața acestei comisii.

Legea adoptată recent include și o clauză referitoare la avorturile târzii. Când se trimite femeia pentru un avort târziu din cauza malformațiilor fetale, comisia are responsabilitatea de a determina îngrijirea înainte și după naștere.

Este pentru prima dată în aproape 50 de ani când parlamentul norvegian reanalizează legile privind avortul, potrivit AP (Associated Press) . Totuși, profesioniștii din domeniul sănătății au depășit de mult această limită, deoarece mai multe spitale au efectuat avorturi și după 12 săptămâni. Potrivit ministrului norvegian al sănătății, Jan Christian, legea reflectă situația actuală. Când femeile doresc un avort după 12 săptămâni, este rar ca spitalele să le refuze cererea, spune el pentru AP.

`Maria Elisabeth Selbekk are o perspectivă diferită. Ea lucrează ca secretar general adjunct la organizația pro-viață Menneskeverd și știe că spitalele au permis avorturi după 12 săptămâni pentru multe femei. Cu toate acestea, ceea ce nu se discută, spune ea, este faptul că cel puțin 10-15% dintre femei nu duc la capăt avortul. Selbekk a declarat pentru CNE, chiar înainte de adoptarea legii, că aprobarea acesteia va reprezenta un pas înapoi pentru organizațiile pro-viață din întreaga țară.

În ciuda dezamăgirii celor care luptă pentru protejarea vieții, Menneskeverd a colectat semnături pentru o petiție care se opune extinderii termenului de avort până la 18 săptămâni. Peste 57 785 de semnături au fost adunate și petiția a fost trimisă comisiei de sănătate a țării pentru analiză.

În parlamentul norvegian, adoptarea legii a dus la o dezbatere care a durat mai mulți ani. Pentru ca o propunere să fie adoptată, este necesar ca 85 dintre cei 169 de membri ai Stortingului să o susțină. În 2023, comisia a anunțat rezultatele: avorturile vor fi permise până la 18 săptămâni, cu câteva condiții. Medicii vor putea opta să nu efectueze avorturi prin clauza de conștiință, iar suportul post-avort va fi oferit, dacă este necesar.

Deși avorturile au fost legalizate în 1978, numărul acestora a fost scăzut timp de mulți ani. Totuși, acest lucru s-a schimbat în 2023, când aproape 13.000 de avorturi au fost efectuate, o creștere de aproape 7% față de 2022. Aproape opt din zece avorturi au fost efectuate în a noua săptămână, iar majoritatea (nouă din zece) au fost realizate prin medicamente, potrivit AP.

Sursa: CNE News