Un nou studiu publicat în Jerusalem Journal of Archaeology al Universității Ebraice din Ierusalim sugerează dovezi ale existenței unei legături între regatul lui Israel din timpul regelui Solomon și regatul din Sheba.
Studiul sugerează că un borcan de lut, sau pithos, găsit în timpul săpăturilor efectuate de Eilat Mazar în Ophel, în preajma zidului sudic al Muntelui Templului, indică un comerț activ între regatele biblice din Sheba și Israel, în timpul domniei regelui Solomon.
Povestea vizitei reginei din Sheba la Ierusalim pentru a-l întâlni pe regele Solomon este relatată în 1 Regi și 2 Cronici. În povestea biblică, regina a fost impresionată de înțelepciunea lui Solomon și de gloria regatului său.
În acest studiu recent publicat, epigrafistul Universității Ebraice, Dr. Daniel Vainstub, susține că a reconstruit o scriere veche din Arabia de Sud folosită în perioada în care regatul din Sheba era activ în sudul Peninsulei Arabice. Limba sabaeană a fost vorbită între secolele al X-lea și al VI-lea î.Hr., în regatul Sheba și în zonele înconjurătoare din Peninsula Arabică. Vainstub susține că inscripția descoperită pe marginea borcanului pithos este un exemplu al scrierii vechi din sudul Arabiei.
Regretatul Eilat Mazar a datat pithos-ul în secolul al X-lea î.Hr. De la descoperirea sa, mai mulți cercetători au sugerat interpretări diferite ale inscripției și chiar limbi diferite pentru scriere.
Vainstub este cel mai recent cercetător care a propus o interpretare. În timp ce majoritatea savanților anteriori susțin că textul este canaanit sau ebraic timpuriu, el sugerează că vasul a fost gravat în limba sabaeană și a fost legat de comerțul cu tămâie din acea regiune, care era bine cunoscut în lumea antică și chiar menționat de profeții Isaia și Ieremia.
„Descifrarea inscripției de pe urnă ne învață nu numai despre prezența vorbitorilor acestei limbi în Israel în timpul lui Solomon, ci și despre relațiile geopolitice din regiunea noastră, în principal, având în vedere locul în care a fost descoperită urna, o zonă cunoscută pentru că a fost centrul activității administrative a regelui Solomon și a Ierusalimului”, a remarcat Vainstub.
Biblia descrie legăturile comerciale extinse ale lui Solomon, pe care acum avem dovezi suplimentare care să le susțină, potrivit lui Vainstub.
,,Aceasta este o dovadă în plus a legăturilor comerciale și culturale extinse care au existat între Israelul din timpul regelui Solomon și regatul din Sheba’’, a spus Vainstub.
Vainstub a propus o posibilă interpretare a textului: ar fi vorba de numele unui tip de tămâie despre care se crede că făcea parte din amestecul folosit în cultul din Templu, ,,ladananum’’. Interpretarea lui Vainstub, dacă este corectă, ar indica o legătură clară între Ierusalim și Sheba.
Conform Bibliei, rutele comerciale porneau din diferite părți ale Peninsulei Arabe către Israel și treceau prin Negev. Astăzi, grație acordurilor comerciale Abraham 2020 și ale celor semnate recent între Israel și Emiratele Arabe Unite, există din nou rute comerciale care merg din Peninsula Arabică spre Israel.
Sursa: All Israel News