Un profesor care a scris o carte despre descoperirile arheologice fascinante care ajută la înțelegerea Bibliei a declarat că astfel de descoperiri continuă să confirme ceea ce creștinii știu deja că este adevărat despre Scripturi.
Tom Meyer, cunoscut sub numele de „Omul memoriei biblice” pentru abilitatea sa de a memora întreaga carte a Bibliei, cunoaște modul în care aceste descoperiri ajută la ilustrarea Scripturii.
Profesor la Shasta Bible College, Meyer a scris și cartea „Arheologia și Biblia: 50 de descoperiri fascinante care aduc Biblia la viață”, oferind informații-cheie despre Cartea Sfântă.
Deși crede că aceste descoperiri arheologice sunt importante, el remarcă faptul că Vechiul și Noul Testament au temeiuri solide chiar și fără ele.
„Nu avem nevoie de arheologie pentru a dovedi că Biblia este adevărată”, a spus recent Meyer pentru CBN News. „Biblia se susține prin ea însăși. Are autoritate totală în toate privințele.”
Dar creștinii se confruntă adesea cu provocări atunci când evanghelizază și își împărtășesc credința, în special atunci când interacționează cu cei care nu cred că Scripturile au vreo autoritate.
„Știi cum e dacă îți împărtășești credința sau evanghelizezi pe cineva”, a spus Meyer. „Dacă spui cuiva: ‘Trebuie să crezi în Biblie pentru că Biblia este adevărată’, vei întâmpina o anumită opoziție.”
De aceea, Meyer a spus că este util să avem „diverse strategii apologetice” care pot fi folosite pentru a indica spre Evanghelie, remarcând că arheologia continuă să „reveleze noi informații din paginile Bibliei”.
Astfel, acest studiu al trecutului antic ajută la validarea Scripturii. Meyer a explicat: „Arheologia biblică ne-a oferit un tsunami de dovezi pe care deja le știm – că toți acești oameni au existat”, a spus el. „Dar avem dovezi ale numelor lor. … Cred că avem 50 până la 100 de persoane [care sunt] menționate în Biblie, numele exact al acelei persoane – regele David, Isaia profetul, regele Ezechia și altele – am găsit numele lor și obiecte arheologice, care … demonstrează fiabilitatea și acuratețea Scripturii.”
Meyer a vorbit și despre unele dintre descoperirile specifice, susținând că unele dintre cele mai convingătoare s-au concentrat pe regele David și regatul său, profesorul remarcând că nu existau dovezi non-biblice definitive despre regele David până în 1994.
„Am găsit în 1994 … numele regelui David pe un monument în poarta de la Tel Dan, care este polul nordic al Israelului”, a spus Meyer. „De atunci, am obținut multe frânturi de informații despre regatul lui David și multe altele.”
În 2023, a spus el, o altă descoperire – forturi construite de regele David – ilustrează și mai mult una dintre cele mai importante figuri din Biblie.
„Când au săpat în Ierusalim, au găsit un șanț uriaș”, a spus el. „Un șanț care datează din timpul lui David, o fortificație defensivă chiar în orașul Ierusalim.”
Și Meyer a spus că există mult mai multe informații, când vine vorba de descoperirile fascinante din 2023.