cross one radio logo

Sinuciderea asistată nu este un drept uman. Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) din Strasbourg a respins o cerere de a impune un astfel de drept în Ungaria.

Aceasta a fost anunțată de organizația creștină pentru drepturile omului ADF International (Alianța pentru Apărarea Libertății) din Viena, Austria.

Cetățeanul maghiar Daniel Karsai suferă de o boală neurodegenerativă progresivă. El a intentat un proces împotriva guvernului său și a interdicției privind sinuciderea asistată și eutanasia. În decizia sa de săptămâna trecută, instanța a concluzionat că nu există „niciun motiv concret pentru a concluziona că statele membre sunt sfătuite, cu atât mai puțin obligate, să ofere acces la sinuciderea asistată”.

Directorul executiv al ADF, Paul Coleman, a afirmat: „Ne pare rău pentru domnul Karsai și ne rugăm ca el să primească cel mai bun tratament posibil. Dar rezultatul pe care îl căuta în instanță ar fi pus în pericol multe vieți. Nu există un așa-numit ‘drept de a muri’ și nu trebuie să existe”, a spus Coleman, conform serviciului de presă german IDEA.

„În loc să abandoneze cetățenii noștri cei mai vulnerabili, societatea ar trebui să facă tot posibilul pentru a le oferi cea mai bună îngrijire”, a spus Jean-Paul Van De Walle, consilier juridic pentru ADF International. El s-a referit la dreptul la viață din articolul 2 al Convenției Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Potrivit lui, este cel puțin dificil să se legifereze măsuri de siguranță pentru a preveni abuzurile. „Sinuciderea este ceva ce societatea consideră în mod corect o tragedie care trebuie prevenită, și același lucru trebuie să se aplice și sinuciderii asistate. Îngrijirea, nu uciderea, trebuie să fie obiectivul nostru comun”, a explicat Van De Walle.

Decizia în cazul Karsai împotriva Ungariei confirmă hotărârea din 2002 a CEDO în cazul Pretty împotriva Regatului Unit, care a implicat o femeie cu ALS (Scleroza Laterală Amiotrofică). Atunci, Curtea a luat o decizie similară privind faptul că interdicția britanică asupra sinuciderii asistate nu încalcă Convenția Europeană și este menită să prevină abuzurile asupra persoanelor vulnerabile.

Din cele 46 de state membre ale Consiliului Europei (din care face parte CEDO), doar șase au legiferat sinuciderea asistată. Majoritatea țărilor au interzis această prin lege. Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei s-a pronunțat de mai multe ori împotriva eutanasiei.

Centrul European pentru Drept și Justiție (ECLJ) a aprobat decizia. „Cu siguranță, susținătorii eutanasiei vor fi dezamăgiți de această hotărâre”, scrie ECLJ într-o declarație. Din perspectiva deciziilor anterioare, s-ar fi putut aștepta o decizie diferită.

ECLJ a fost surprins de accentul pus de instanță pe necesitatea „îngrijirii paliative de înaltă calitate, inclusiv accesul la gestionarea eficientă a durerii”. Potrivit judecătorilor, aceasta este „esențială pentru a asigura un sfârșit de viață demn”. ECLJ scrie că este pentru prima dată când CEDO pune un astfel de accent pe îngrijirea paliativă.

Șeful departamentului juridic european al ADF, Felix Böllmann, a explicat în acest context că, în 2020, Curtea Constituțională Federală Germană (din Karlsruhe) a „interpretat jurisprudența CEDO într-un mod foarte unilateral”.

În februarie 2020, Curtea Constituțională Germană a anulat interdicția asupra sinuciderii asistate introdusă în 2015, afirmând că există un drept cuprinzător la o moarte autodeterminată. Aceasta include libertatea de a utiliza ajutorul terților. Cu toate acestea, conform lui Böllmann de la ADF, interdicțiile asupra eutanasiei și sinuciderii asistate sunt în conformitate cu dreptul la viață garantat internațional.

După hotărârea instanței, camera inferioară a parlamentului german, Bundestagul, a dezbătut o revizuire a legii care reglementează sinuciderea asistată în iulie 2023, dar nu s-a ajuns la un acord.

Potrivit organizației pentru eutanasie „Deutsche Gesellschaft für Humanes Sterben” (DGHS, Asociația Germană pentru Moarte Umană), numărul sinuciderilor asistate a crescut recent semnificativ. În 2023, organizația a aranjat sinuciderea asistată în 419 cazuri. Aceasta corespunde unei creșteri de 83% față de anul precedent.

Sursa: CNE News