Politicienii și profesorii de drept constituțional sunt de acord că includerea avortului în Constituție este în principiu o chestiune simbolică. Cu toate acestea, legea a fost votată.
Anne-Marie Le Pourhiet susține că există analfabetism legal în cadrul guvernului francez. Profesoara emerită este una dintre specialiștii constituționali care a atras atenția presei în ultimele luni, opunându-se propunerii lui Emmanuel Macron de a consfinți avortul prin Constituție. Le Pourhiet spune că legea este un „simbol al mișcării feministe”. „Femeile au oricum libertatea de a face avorturi, deci articolul adăugat nu aduce nimic nou”, a declarat jurista pentru ziarul francez Le Figaro.
Anne Levade, profesor de drept public la Universitatea Panthéon-Sorbonne din Paris, susține punctul de vedere al lui Le Pourhiet. În plus, ea descrie ca fiind o slăbiciune faptul că o hotărâre judecătorească din Statele Unite are consecințe asupra Constituției franceze. „În Franța, nu există riscul ca dreptul la avort să fie pus sub semnul întrebării, așa cum se întâmplă în SUA.”
O serie de alți profesori, într-un editorial în Le Figaro, au invocat un al treilea argument împotriva unui amendament constituțional: încorporarea dreptului la avort în Constituție ar intra în conflict cu dreptul constituțional al medicilor de a refuza acest act medical. „Sunt judecătorii capabili să stabilească prioritatea în cazul celor două articole?” s-au întrebat ei. Potrivit profesorilor, chiar și Simone Veil, care a legalizat avortul în Franța, s-ar opune legii: „Ea a numit avortul ca fiind ultima alternativă.”
Senatorii din spectrul politic de dreapta s-au aflat în dificultate în ce privește susținerea amendamentului; o parte semnificativă au empatizat cu argumentele împotriva amendamentului. Cu toate acestea, unii au votat în favoarea acestuia, scrie Le Parisien. Diferiți senatori întâmpină dificultăți în explicarea contraargumentelor legale, scrie ziarul. „Prefer să nu fiu considerat un senator antiavort”, spune Thierry Meignen. Prin urmare, el a fost de acord cu propunerea. Faptul că opinia publică i-a fost favorabilă l-a ajutat; mai mulți senatori au invocat un sondaj de opinie în care 86% dintre francezi par să susțină propunerea.
Grupurile pro-viață au fost îngrijorate cu privire la evoluția proiectului de lege. Una dintre mișcările mai mari, Alliance VITA, a afirmat că Macron a exploatat „indecent problema avortului în scopuri politice.”
Dar în timp ce catolicii și-au făcut auzită vocea – Vaticanul afirma că Franța se îndreaptă spre o „Constituție împotriva vieții” – protestanții au fost în mare parte tăcuți, observă Franck Meyer. Liderul Comitetului Protestant pentru Demnitatea Umană (CPDH) afirma că mișcarea sa este una dintre puținele care au criticat public propunerea. Potrivit lui, includerea avortului în Constituție „creează mai mult o problemă decât o soluție”. „Creșterea numărului de avorturi arată lipsa de susținere și sprijin pentru femeile vulnerabile”, a spus Meyer. „Sub pretextul libertății, guvernul francez vrea să scape de asta și să continue să ucidă copii”.