Fiecare clasă de la școala gimnazială Odoardo Focherini din Carpi obișnuia să aibă un crucifix pe perete. Acum, conducerea școlii le-a îndepărtat, însă unii se opun cu vehemență acestei decizii.
În timpul verii, școala a fost renovată. Prin urmare, crucifixele au fost date jos. Acestea nu au mai fost așezate la loc pe pereți. „Crucifixul este un simbol religios. Aici, suntem într-o școală, nu într-o biserică”, și-ar fi justificat decizia directorul Federica Ansaloni, scrie Avennire. Ansaloni neagă că ar fi spus vreodată acest lucru.
Cu toate acestea, nu toată lumea este mulțumită de această decizie. Un grup de profesori și părinți și-au exprimat deja nemulțumirea. Aceștia și-au arătat nemulțumire și din cauza faptului că nu li s-a cerut părerea despre această schimbare. De asemenea, ei au numit această măsură drept „gravă, atât pentru valoarea sa simbolică, cât și pentru că nu se găsește în nicio legislație școlară actuală”. Școala primară și grădinița din Odoardo Focherini au încă crucifixele îndepărtate.
În plus, mai multe persoane au semnat o scrisoare adresată directorului prin care se cereau mai multe explicații cu privire la această decizie. Problema a ajuns chiar și în politica națională. Senatorul Barcaiuolo a promis că va aduce problema în atenția ministrului educației, scrie La Pressa. „Decizia directorului contravine oricărei logici rezonabile”, a răspuns acesta când a auzit despre această problemă. „Crucifixul nu este un element de mobilier; a avea crucifixul în sălile de clasă ale școlilor noastre nu înseamnă să impunem un crez, ci să fim mândri de valorile care au fondat civilizația noastră”.
Consilierul regional Simone Pelloni menționează faptul că crucifixul în spațiul public este de mult timp o tradiție în cultura italiană. „Crucifixul reprezintă un simbol important pentru mulți oameni”, spune ea. „Credem că decizia de a îndepărta crucifixele ar trebui să fie subiectul principal al unei dezbateri publice ample și al unei consultări cu comunitatea locală.”