Societatea pentru Medicină de Gen Bazată pe Dovezi (SEGM) este „profund preocupată” de directivele referitoare la identitatea de gen anunțate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în decembrie.
Directivele încurajează accesul la „asistență medicală de gen” destinată să confirme genul cu ajutorul hormonilor și a chirurgiei. Ele promovează, de asemenea, autoidentificarea legală, ceea ce înseamnă că documentele vor menționa genul, în loc de sexul biologic.
În același timp, OMS a anunțat și componența comitetului însărcinat cu elaborarea directivelor. Acesta cuprinde un grup internațional de 21 de persoane, majoritatea dintre acestea prezentându-se ca activiști LGBT sau identificându-se ca persoane transgender sau nonbinare. Unii dintre ei sunt afiliați la organizații globale care susțin tranzițiile de gen.
Comitetul se va întâlni la sediul OMS din Geneva, în perioada 19-21 februarie. Agenda include revizuirea și interpretarea probelor, formularea recomandărilor ghidului și propunerea strategiilor de implementare. Scopul: promovarea tratamentelor de afirmare a genului, formarea medicilor, politica de sănătate și legislația privind autoidentificarea.
OMS a ales perioada Crăciunului pentru a face această dezvăluire. Cu o săptămână înainte de Crăciun, organizația a anunțat sosirea noilor directive privind „sănătatea persoanelor transgender și diverse din punct de vedere al genului” și a stabilit termenul limită pentru comentariile publice la 8 ianuarie 2024.
Grupul de medici și cercetători SEGM este profund îngrijorat de anunțul OMS. Grupul internațional angajat în îngrijirea „sigură și bazată pe dovezi” pentru minori și tineri cu disforie de gen solicită OMS-ului să facă un pas înapoi și să suspende procesul.
SEGM este preocupată de „compoziția părtinitoare” a comitetului însărcinat cu elaborarea directivelor. Organizația evidențiază faptul că majoritatea membrilor promovează tranzițiile de gen și stigmatizează consilierea psihologică sau psihoterapia pentru persoanele cu disforie de gen. „Lipsesc persoanele care cred că balanța dintre avantajele și dezavantajelel tranziției de gen este nefavorabilă pentru mulți tineri.”
Grupul de medici atrage atenția și asupra „vitezei extrem de mari și fără precedent” cu care trebuie elaborate directivele. Pentru o directivă majoră, SEGM menționează că acest lucru este făcut în grabă, având în vedere considerentele medicale, politice și legale pe care le implică. „Elaborarea directivelor este un proces îndelungat în orice organizație și cu siguranță și la OMS.”
SEGM atrage atenția și asupra limbajului părtinitor. Aceasta sugerează, conform organizației, că „decizia de a promova tranziția de gen în arena socială a fost deja luată înainte ca grupul să se întâlnească pentru a revizui și interpreta proba”. Potrivit SEGM, OMS parcurge procesul în ordine inversă. Motiv pentru care asociația se adresează OMS-ului solicitând anularea întâlnirii planificate în februarie și întoarcerea la planul inițial.
Deoarece adolescenții și tinerii adulți sunt cea mai mare și cea mai rapidă grupă care se identifică ca transgender, este probabil ca ghidurile OMS să se aplice acestui grup. Dar rămâne de văzut ce vor însemna concret directivele OMS în diferitele țări. Marea Britanie, Finlanda și Suedia au restricționat deja tranzițiile de gen pentru minori, considerând că există o bază științifică insuficientă pentru a lua această decizie.