Cuvinte „prea de tot”
Isus ne-a lăsat în evanghelii multe discursuri memorabile, dar a rostit și cuvinte care i-au șocat pe primii Lui ascultători și care pot fi cu greu înghițite și de contemporanii noștri. Ce a vrut să spună Isus când a anunțat că nu a venit să aducă pe pământ pacea, ci sabia? Dar când a spus că trebuie să urâm pe tată și pe mamă, ca să fim vrednici de El? Pastorul Dan Mercioniu pune în context și explică sensul acestor cuvinte „prea de tot”.
Eu sunt
Noi, oamenii, ne putem da cu părerea despre cine este Isus. Părerile noastre pot fi asemănătoare sau contradictorii, dar adevărul este unul singur. În noul episod, Îl lăsăm pe Isus să ne spună cine este El. Marele „Eu Sunt”, care i S-a revelat lui Moise în Vechiul Testament, continuă să se descopere prin Isus prin șapte declarații uluitoare.
Isus și copiii
Un om mare își arată măreția din felul în care îi tratează pe cei mici. După cum Îl prezintă evangheliile, Isus a fost un bun prieten al copiilor și mai mult, i-a îndemnat și pe cei adulți să devină ca niște copii. Dacă nu vrem să ratăm împărăția lui Dumnezeu, trebuie neapărat să aflăm acest episod cum să facem asta.
Isus și vremea sfârșitului
Războiul din Ucraina ne-a reactivat temerile cu privire la viitor și a readus în prim plan preocuparea pentru ce se va întâmpla la finalul istoriei. În episodul de astăzi aflăm ce a spus Isus despre război și vremea sfârșitului. Cu toate că El a răspuns întrebărilor adresate de ucenicii Lui în secolul I, cuvintele Lui ne pot ajuta să știm ce avem de făcut în vremurile tulburi pe care le trăim.
Isus și minunile
Mulți acceptă că Isus a fost un învățător moral, dar că a umblat pe ape, a înmulțit pâini și pești sau că a înviat din morți consideră că nu e rezonabil să mai crezi în secolul XXI. Fără să explice minunile, pastorul Dan Mercioniu ne ajută să înțelegem ce fel de gândire ar trebui să avem pentru a crede în minuni și de ce este important să o facem.
Isus și politica
Isus nu Și-a făcut niciodată campanie electorală și atunci când oamenii au vrut să-L aleagă rege a refuzat mandatul, pentru că avea unui mai înalt de îndeplinit. Și totuși, ca o ironie, inscripția de deasupra crucii Lui indica „vina” de a fi fost regele iudeilor. Urmărește acest episod din „Dialoguri despre Isus” și află cum S-a raportat Isus la liderii politici și religioși ai vremii Lui și dacă și cum pot face creștinii politică.
Isus evreul
Creștinii au încercat să uite de-a lungul secolelor că Isus este evreu și și-au creat un Isus după chipul și asemănarea culturii lor. În acest episod de al Dialogurilor vorbim despre rădăcinile evreiești ale lui Isus, pe numele Lui evreiesc Ieșua. Pastorul Dan Mercioniu ne arată că nu putem să-L înțelegem pe deplin pe Isus și misiunea Lui pe pământ fără a avea cutia de rezonanță a Vechiului Testament.
Isus și banii
La o privire superficială, am crede că Isus a venit în lumea noastră doar pentru a ne vorbi despre realități spirituale. În episodul de astăzi, aflăm că Isus S-a preocupat și de subiecte mai profane, cum ar fi banii. Care a fost declarația de avere a lui Isus, ce învățăm de la El despre plata impozitelor și cum să ne slujim de bani și posesiuni materiale fără a deveni robii lor sunt doar câteva dintre întrebările la care a răspuns pastorul Dan Mercioniu acest episod din „Dialogurilor despre Isus”.
Isus și poveștile
Când oamenii se adunau cu miile să-L asculte pe Isus, El le spunea povești despre un negustor ce a vândut tot ca să cumpere un mărgăritar de mare preț, despre un tată ce avea doi fii, despre un fiu de împărat ce a făcut o nuntă mare etc. Nu erau simple povești. Erau ferestre spre lumea de dincolo. Urmarește acest episod din podcastul ,,Dialoguri despre Isus” ca să afli de ce și cum a folosit Isus poveștile cu tâlc pentru a ne vorbi de realități spirituale.