Am avut recent câteva conversații cu prieteni creștini, mai tineri decât mine, care au fost răvășiți de anumite trăiri experimentate din cauza suferinței. Mi-aș dori să fie adevărat faptul că aceasta devine din ce în ce mai ușor de înțeles cu cât înaintezi în vârstă.
Dar, cu cât înaintez mai mult în vârstă, descopăr că înțelepciunea nu constă în înțelegerea binelui și răului, cât constă în dobândirea înțelepciunii cu privire la slăbiciunile noastre. Așadar, dacă am vreo înțelepciune demnă de împărtășit creștinilor care se luptă cu suferința pe care nu o pot înțelege, aceasta constă în cultivarea disciplinei spirituale de a înțelege că nu trebuie să înțelegem totul.
Problema suferinței
Teologii și filosofii o numesc „problema răului” – cum pot exista răul și suferința într-o lume creată și guvernată de către un Dumnezeu atotputernic, iubitor și atotștiutor. Dar etichetarea răului ca fiind o „problemă” descrie experiențele noastre în lumea decăzută în care trăim.
Un prieten se sinucide în mod neașteptat. Fiecare membru al unei familii de misionari aflați în misiune este ucis într-un accident de mașină. Un copilaș moare de cancer. Adulterul unui pastor este expus brusc. Un soț sau o soție care a jurat fidelitate toată viața cere divorțul. Abuzul sexual lasă o tânără să suporte rușinea și daunele psihologice ale acestuia. Teroriștii palestinieni violează și ucid peste 1 500 de cetățeni israelieni necombatanți. Armata israeliană nimicește apoi peste 15 000 de palestinieni necombatanți. Un cutremur oceanic în apropiere de Sumatra, Indonezia, produce tsunami care mătură peste două sute de mii de suflete. Astfel de suferințe traumatice, tragedii și păcate nu au aproape niciodată sens pentru noi.
Constatăm că pur și simplu nu suntem capabili să suportăm greutatea cunoașterii binelui și a răului. Ea ne depășește puterea de înțelegere de ambele părți: nu putem cuprinde întreaga lățime, lungime, înălțime și adâncime a bunătății binelui (deși rareori percepem acest lucru ca pe o „problemă”) sau a răutății răului. Și, din fericire, Dumnezeu nu ne cere să o suportăm. El ne cere să o încredințăm Lui.
De unde vine această greutate insuportabilă?
Unele mistere sunt o grea povară pentru ființele limitate, care nu pot să le înțeleagă.
Fructul din pomul cunoașterii binelui și răului conținea un secret – un secret despre care Dumnezeu a spus că trebuie să rămână un mister. Dumnezeu i-a avertizat pe bărbat și pe femeie că ar fi mai bine pentru ei să nu-l mănânce. Ar fi urmat moartea drept consecință. El a vrut ca ei să aibă încredere în El cu privire la misterul acestei cunoștințe și la administrarea ei (Geneza 2:17).
Cu toate acestea, șarpele plin de viclenie le-a spus că acest fruct nu îi va ucide, ci le va deschide ochii la înălțimile, adâncimile, lungimile și lățimile cunoașterii lui Dumnezeu, făcându-i înțelepți ca Dumnezeu (Geneza 3:4-5). Strămoșii noștri l-au crezut, așa că au mâncat. Apoi, ochii amândurora au fost într-adevăr deschiși la bine și la rău în moduri pe care nu le cunoșteau încă – moduri pe care nu erau deloc pregătiți să le abordeze. Iar noi, urmașii lor, ne chinuim de atunci să le înțelegem.
Harul pierdut
Ca urmare a acelui prim păcat, Dumnezeu a supus lumea la zădărnicie (Romani 8:20), iar celui rău i-a fost acordată puterea de a guverna (1 Ioan 5:19). Păcatul ne-a infectat profund. Nu numai că ni s-au deschis ochii la mai multă cunoaștere decât avem capacitatea de a înțelege, dar am devenit și foarte sensibili la înșelăciunea răului.
Natura noastră păcătoasă care locuiește în noi a denaturat capacitatea noastră de a înțelege și de a aprecia binele. Acesta este unul dintre motivele pentru care avem nevoie de „puterea de a înțelege … dragostea lui Hristos, care întrece cunoașterea” (Efeseni 3:18-19). Și este motivul pentru care trebuie să urmărim prin rugăciune „pacea lui Dumnezeu, care depășește orice înțelegere” (Filipeni 4:7). Este motivul pentru care avem nevoie de „Duhul de înțelepciune și de descoperire” care să lumineze „ochii inimilor [noastre] … pentru ca [noi] să cunoaștem speranța chemării Lui” (Efeseni 1:17-18). Bunătatea lui Dumnezeu s-ar întinde cu mult dincolo de imaginația noastră, chiar dacă am fi fără păcat, dar o face cu atât mai mult în căderea noastră păcătoasă (1 Corinteni 2:9).
Am pierdut o mare îndurare atunci când am crezut că putem fi înțelepți ca Dumnezeu – când am deschis cutia Pandorei a misterului cunoașterii binelui și răului.
Studiu de caz al răului inexplicabil
Misterul se referă la ceea ce există dincolo de limitele percepției noastre (lucruri pe care nu le putem vedea) sau ale înțelegerii (lucruri pe care nu le putem înțelege). Unele lucruri sunt mistere pentru că noi nu le cunoaștem până când Dumnezeu alege să ni le dezvăluie. De alte mistere am putea fi conștienți, dar ele depășesc capacitatea noastră de înțelegere.
Aceasta este una dintre marile dezvăluiri făcute în cartea lui Iov. Dumnezeu a inspirat această mare bucată de literatură antică pentru a ilustra modul în care experimentăm aceste mistere și cum începe restaurarea sufletelor noastre în momentul în care îi predăm lui Dumnezeu controlul. Scopurile din spatele tragediilor lui Iov erau pline de mister pentru el și pentru prietenii săi din cauza a ceea ce nu puteau vedea și nu puteau cunoaște.
Prietenii lui Iov credeau că stăpânesc suficient de bine cunoașterea binelui și a răului pentru a diagnostica suferința lui Iov. Ei se înșelau (Iov 42:7). Iar în final, Dumnezeu nu îi explică lui Iov scopurile sale, ci contestă presupunerea lui Iov că ar putea înțelege înțelepciunea lui Dumnezeu. Când Iov înțelege acest lucru, el răspunde surprins: Am rostit ceea ce nu am înțeles, lucruri prea minunate pentru mine, pe care nu le știam…. De aceea mă disprețuiesc și mă pocăiesc în țărână și cenușă. (Iov 42:3, 6)
Iov i-a înmânat lui Dumnezeu controlul și nu a mai dorit să capete cunoștința binelui și răului – lucruri prea minunate pentru ca el să le înțeleagă.
Redescoperirea milei răscumpărătoare
Ideea poveștii lui Iov nu este că lui Dumnezeu nu-i place atunci când poporul Său strigă cu nedumerire și angoasă pentru suferințele și tragediile lor de neînțeles. Într-adevăr, Dumnezeu Fiul, când s-a făcut trup și a locuit printre noi, a strigat în adâncul agoniei sale: „Dumnezeul Meu, Dumnezeul Meu, de ce M-ai părăsit?” (Matei 27:46). Mai degrabă, mesajul lui Dumnezeu în cartea Iov – un mesaj țesut în întreaga Biblie – este „ai încredere în Mine”. Dumnezeu are motive bine întemeiate, pline de milă, pentru tot ceea ce nu le îngăduie copiilor Săi să vadă sau să știe. Eliberarea noastră – nu de durerea pe care ne-o provoacă răul, ci de greutatea insuportabilă a incapacității noastre de a-l înțelege – nu vine din faptul că Dumnezeu ne dă capacitatea de a înțelege răul, ci din faptul că noi renunțăm la a înțelege lucrurile pe care numai El le poate cunoaște.
Aceasta este dimensiunea crucială a Evangheliei pe care o întrezărim în cartea lui Iov. De fapt, este un mod util de a înțelege ce înseamnă Evanghelia. Dumnezeu a conceput Evanghelia și viața creștină pentru a ne cere să predăm înapoi, și să continuăm să predăm înapoi, fructul din pomul cunoașterii binelui și răului. Apropierea de tronul harului, recâștigând mila care duce la viață, ne cere să îi predăm înapoi lui Dumnezeu dorința de a avea înțelepciunea Lui – înțelepciune care nu a fost niciodată menită să fie a noastră.
Dați înapoi fructele
Atunci când realitățile binelui și răului depășesc percepțiile noastre limitate, ne copleșesc înțelegerea limitată și amenință să ne anuleze circuitele psihologice și emoționale, există un motiv pentru aceasta. Poate că suntem creați într-un mod de neconceput (Psalmul 139:14). Există lucruri prea minunate pentru ca noi să le cunoaștem. „Pacea care depășește orice înțelegere” (Filipeni 4:7), de care avem atâta nevoie, ne este disponibilă dacă suntem dispuși să ne încredem în Domnul din toată inima noastră și să nu ne sprijinim pe propria noastră înțelegere (Proverbe 3:5).
În fața unei tragedii devastatoare, descoperim că pur și simplu nu suntem potriviți pentru a suporta greutatea cunoașterii binelui și a răului. Și, din fericire, Dumnezeu nu ne cere să o purtăm. El ne cere să avem încredere deplină în El.