Alegerea unei cariere poate părea uneori o sarcină copleșitoare. Când multitudinea de oportunități se suprapune cu dorințele noastre, atât firești, cât și spirituale, apar confuzia și incertitudinea. Dar nu te lăsa descurajat. Dumnezeu poate transforma deciziile greșite în șanse care să îndrepte spre binele nostru chiar și ceea ce pare a fi rău. Ca și creștini, ne dorim să trăim astfel încât să-i aducem bucurie lui Dumnezeu. Este simplu să ne punem întrebarea „Ce ar vrea Dumnezeu să fac?”. Dar dacă nu așteptăm răspunsul Lui, este posibil să facem o mulțime de greșeli și să irosim timp prețios. Ne tentează să mergem cu capul înainte într-o direcție în care simțim că Dumnezeu ne cheamă, dar dacă ne mișcăm prea repede, e posibil să ratăm multe binecuvântări. Este mai important să așteptăm „lumina verde” din partea Lui, păzindu-ne de consecințe atât spiritual, cât și trupește. Iată câteva indicații utile pentru a înțelege care e direcția corectă atunci când vine vorba de alegeri bune în carieră.
1. Fă din relația cu Dumnezeu o prioritate Înainte ca măcar să începi să te gândești la posibilități de carieră, este vital să dezvolți o relație personală cu Dumnezeu. După sfatul Domnului Isus: „Căutaţi mai întâi Împărăţia lui Dumnezeu și neprihănirea Lui și toate aceste lucruri vi se vor da pe deasupra”. Este crucial să te întrebi dacă locul de muncă pe care ți-l dorești va afecta relația ta cu Dumnezeu. Putem deveni atât de ocupați sau extenuați din cauza jobului, încât să nu mai avem timp pentru El sau nici chiar pentru familia noastră. Acolo trebuie să ne concentrăm atenția înainte de orice.
2. Ar putea acest job să influențeze credința ta? Gândește-te dacă ceea ce faci în cariera ta ar putea să te conducă spre a compromite convingerile și valorile tale sau te-ar plasa într-un mediu nociv în care ai putea deprinde obiceiuri rele. Poate că răspunsul nu va fi din prima foarte evident, dar întreabă-te dacă există presiuni care, odată ce ar apărea, ți-ar afecta credința și familia. Un mijloc foarte bun ca să răspunzi la această întrebare este să verifici în inima ta dacă ar merita să renunți la darurile din partea lui Dumnezeu, precum timpul sau energia, în favoarea carierei.
3. Ia în considerare toate darurile și talentele tale Este important să ții cont de faptul că dacă Dumnezeu ți-a dat mai multe talente. S-ar putea să nu îl folosești pe cel care îți place cel mai mult. El îți poate cere să folosești un anumit dar într-o situație, pentru că acolo este nevoie de tine. Dar Dumnezeu poate folosi celelalte daruri și talente ale tale în momente diferite de-a lungul carierei, însă este foarte important să alegi o carieră care să meargă în direcția înzestrărilor tale. Altfel locul de muncă îți va oferi nenumărate ocazii de frustrare.
4. Fii deschis la oportunități noi Dumnezeu îți poate cere să-ți folosești darurile într-un mod complet diferit față de cum ai vrea tu. Nu știi niciodată exact cum s-ar putea folosi Dumnezeu de abilitățile tale, așa că fii deschis la îndrumarea Lui și pregătește-te să fii flexibil. Iar dacă observi că Dumnezeu te direcționează într-un loc, începe să pregătești contextul. De exemplu, întreabă-te dacă ești pregătit pentru schimbare din punct de vedere financiar. Ai vorbit cu familia ta despre asta? Te încrezi îndeajuns de mult în El încât poți merge acolo unde te conduce și când te conduce? Poate că Dumnezeu te îndeamnă să faci o schimbare în carieră ce reprezintă un pas al credinței. Nu te simți întru totul pregătit, dar dacă aceasta e voia Lui pentru tine, te va ajuta să crești pas cu pas.
5. Nu te obosi să ai toate lucrurile puse în ordine de la început Atunci când greșim și credem că am irosit resurse, de fapt, Dumnezeu se folosește de aceste ocazii ca să clădească pe ruine. El se uită la ceea ce ne oferă, vede cum poate folosi acele daruri și le modelează într-un mod minunat, care să fie de folos în locul unde ne-a așezat. Dacă lucrurile nu sunt „perfecte” de la început, nu fi descurajat. Orice eșec poate fi o bună lecție și o ocazie de creștere.
6. Așteaptă ca Dumnezeu să te ghideze Este foarte ușor să te lași purtat de valul entuziasmului și să iei decizii înainte de a primi confirmarea că sunt aliniate cu planul lui Dumnezeu. Ori ne temem că o oportunitate de job ca aceea ar putea să nu mai apară niciodată, sau că e cel mai bun job pe care-l putem avea, fie că oferă cel mai mare salariu sau cel mai respectabil titlu – iar aceste frici ne determină să luăm decizii în pripă. Dumnezeu nu spune întotdeauna „ok, acum poți merge înainte”, ci trebuie să așteptăm până când avem pace cu privire la alegerile noastre. Dumnezeu folosește diverse moduri pentru a ne ghida, cum ar fi un vis, cuvintele și acțiunile altei persoane sau un pasaj din Biblie pe care ți-l amintește.
7. Cere îndrumarea altor persoane sau mentori din domeniul spre care te orientezi Când stai de vorbă cu cineva care face deja ceea ce tu ți-ai dori să faci, vei începe să vezi lucrurile dintr-o perspectivă la care nu ai avea acces altfel. Întreabă-i cum e cu adevărat acel job. Nu poți obține o privire de ansamblu, doar citind fișa postului. În plus, compania care vrea să te angajeze nu își va expune punctele slabe față de tine, așa că găsește pe cineva care îți poate oferi detalii specifice. Dacă ai ocazia, fă voluntariat în domeniile pe care le vizezi. Doar încercând vei vedea ce îți place cu adevărat.
8. Nu fii tentat să consideri banii ca fiind cel mai important scop al unui job Poți obține un salariu la care nici nu ai visat vreodată, dar cu siguranță te va costa poate timp, stres, mai multă energie decât ar trebui și așa mai departe. Banii sunt necesari, iar Dumnezeu ne binecuvântează cu împlinirea acestei nevoi, însă asta n-ar trebui să fie singura noastră preocupare.
Dumnezeu ne-a creat pe fiecare dintre noi cu aptitudini, talente și interese specifice. Cariera ta este ceea ce te ajută să ai grijă de nevoile tale pământești, cum ar fi să obții resurse pentru a te întreține pe tine și familia ta. Unii se orientează spre joburi laice, alții pot alege o carieră în lucrarea creștină. Dumnezeu a dăruit unora darul de a fi slujitori, predicatori, pastori de tineret sau misionari, dar altora le-a dăruit talente care îi așază în contexte din afara mediului creștin, astfel încât să-L poată arăta pe Hristos cuiva care poate nu va deschide niciodată ușa unei biserici. Dumnezeu te poate folosi oriunde te-ai afla.