Să începem cu o mențiune importantă. Nimic din ce vei citi în următoarele rânduri nu sugerează că există biserică perfectă, ori că fiecare biserică e sănătoasă și nu are probleme asupra cărora trebuie să reflecteze. Nicidecum. Bisericile nu sunt programe sau clădiri, sunt oameni. Iar dacă oamenii sunt imperfecți, bisericile sunt imperfecte. Pentru confirmarea acestei informații, poți citi, de exemplu, 1 Corinteni sau poți petrece mai mult de 10 minute în orice biserică.
Pe lângă faptul că au defecte și greșeli, bisericile au și un dușman a cărui armă principală este minciuna. Cuvântul „diavol” provine din grecescul diabolos, care înseamnă literal „calomniator”. El este descris în Biblie ca „pârâşul fraţilor noştri, care zi şi noapte îi pâra înaintea Dumnezeului nostru” (Apocalipsa 12:10). Același mincinos, care poartă război Bisericii este și „dumnezeul acestei lumi” (2 Corinteni 4:4). Adunând toate aceste informații, iată ce rezultă: Satan încearcă să ruineze Biserica pe care Isus o construiește, evidențiindu-i greșelile ca să o defăimeze cu narațiuni false, dar plauzibile.
Și exact asta găsim: un decalaj tot mai mare între narațiunile culturale despre creștinism și realitatea creștinismului. Iată doar cinci exemple.
1. Creștinii nu sunt cu adevărat pro-viață; sunt doar pro-naștere.
Uneori, creștinii sunt acuzați că sunt sunt pro-naștere mai mult decât pro-viață. Se spune că mimează interesul pentru viețile celor nenăscuți, folosind acest argument ca o armă politică, dar nu le pasă cu adevărat de copii odată ce s-au născut. Însă datele spun o poveste diferită. Conform statisticilor, creștinii sunt cei care au contribuit la înființarea marii majorități a centrelor de îngrijire pentru femeile însărcinate și aflate în situații vulnerabile, precum și a nenumărate programe de sponsorizare a copiilor. De asemenea, rata de adopție în rândul creștinilor practicanți o dublează pe cea a familiilor din clasa de mijloc din SUA. Grupurile creștine au un istoric dovedit de a oferi alternative sigure la avort.
2. Creștinii au creat o cultură toxică a purității.
„Cultura purității” a devenit un fel de sperietoare, o umbrelă suficient de mare sub care poate intra orice prejudecată cu privire la etica creștină a sexualității. Creștinii sunt considerați ca fiind adepți ai culturii purității represive, mai degrabă decât oameni eliberați, care se pot bucura și de darul sexualității. Dar din nou, statisticile nu sunt de acord. Creștinii conservatori se află în categoria celor cu cea mai împlinită viață intimă. S-ar părea că tocmai promisiunea purității în cadrul căsniciei creează o dinamică relațională care se bucură de genul de pasiune despre care lumea vrea să credem că este produsă numai de eliberarea de obiceiurile sexuale „învechite” ale Scripturii.
3. Creștinismul este represiv din punct de vedere emoțional și dăunează sănătății mintale.
Dacă și tu crezi că biserica are un impact negativ asupra sănătății mintale a credincioșilor, iată câteva date care arată că mersul frecvent la biserică este corelat cu:
– O rată mai mică a depresiei;
– O rată mai mică a sinuciderilor;
– Sprijin social mai mare;
– Sens în viață;
– Satisfacție mai mare în viață;
– Mai multă implicare în acte de voluntariat;
– Un angajament civic mai mare;
– Probabilitate mai mare pentru copii să crească fericiți.
4. Creștinismul creează o imagine toxică a femeii.
Este esențial pentru noi să admitem că bisericile au fost uneori în categoria instituțiilor care nu au reușit să protejeze femeile. Dar, totuși, eșecurile noastre în acest domeniu reprezintă neputința de a ne ridica la înălțimea teologiei noastre, nu eșecuri inerente ale teologiei noastre. În plus, în ansamblu, datele arată că prezența la biserică generează cele mai plăcute și mai puțin abuzive relații pentru femei. Creștinismul schimbă oamenii
Am putea continua și mai departe. Cu cât o persoană merge mai mult la biserică, cu atât este mai puțin probabil ca persoana respectivă să comită o infracțiune majoră. Există șanse mai mici pentru copiii crescuți în familiile bisericii să consume droguri sau să se angajeze în activități sexuale în afara căsătoriei. Căsătoria creștină are cu 35% mai puține șanse să se încheie cu divorț. Există un decalaj masiv între percepția creștinismului în lume și pe rețelele sociale versus realitatea despre cine sunt cu adevărat creștinii și ce fac ei. Nu avem niciun interes să minimizăm greșelile, dar trebuie să avem o imagine mai clară a frumuseții glorioase care lucrează în mijlocul ruinelor.
Așadar, creștine, nu te descuraja când biserica este criticată. Frații și surorile tale fac mai mult bine decât îți poți imagina. Iar necreștini, vă rog, nu folosiți greșelile noastre ca pe o scuză pentru a evita să priviți la transformarea autentică pe care o operează Evanghelia asupra inimii umane. Isus schimbă oamenii. Și te poate schimba și pe tine.
Sursa: The Gospel Coalition