Postul Mare este sezonul de șase săptămâni care precede Paștele. Perioada Postului Mare este una dintre cele mai semnificative perioade ale anului pentru mulți creștini din întreaga lume, în special pentru cei din cadrul bisericilor anglicane, catolice și ortodoxe, ținută la un nivel de semnificație comparabil cu Adventul, adică sosirea Crăciunului.
În timp ce Adventul este o perioadă de anticipare plină de bucurie, Postul Mare este considerat în general o perioadă de conștientizare, o pregătire pentru comemorarea morții și învierii lui Isus la Paște. De la data începerii sale, în așa-zisa Miercure a Cenușii, până la încheierea sa în Duminica Paștelui, Postul Mare este o perioadă obișnuită de post, renunțare sau abstinență. La fel cum ne pregătim cu grijă pentru evenimente importante din viața noastră, cum ar fi nunțile sau zilele de naștere, participarea la Postul Mare ne ajută să ne pregătim mintea și inima pentru glorificarea vieții, morții și învierii trupești a lui Isus.
Miercurea Cenușii începe Postul Mare cu o zi în care ne amintim de condiția noastră umană, de realitatea morții și de nevoia de pocăință.
Care este semnificația Postului Mare?
Postul Mare este menit să fie și o perioadă de pocăință. O recunoaștere a faptului că știm că toți ne naștem păcătoși și că este necesară pocăința. Scopul Postului Mare este de a înțelege pe deplin nevoia de un Mântuitor. Timpul dedicat Postului Mare ne permite să reflectăm și să ne deschidem inimile față de Isus.
Privarea de alimente în Postul Mare se face pentru a elimina distragerile și a ne concentra asupra lui Hristos. Renunțarea la ceva și înlocuirea cu rugăciune și închinare face loc unei relații mai profunde cu Dumnezeu.
„O comuniune mai profundă și mai apropiată cu Dumnezeu este răsplata sacrificiului și a devotamentului. Iubirea Lui și mântuirea oamenlior nu depind de renunțarea la ciocolată sau la bere, dar idolatria stă în calea închinării la singurul Dumnezeu adevărat. Aceste 40 de zile sunt puse deoparte pentru a-L lăuda și a ne închina Domnului; pentru a citi mai mult Biblia și pentru a ne ruga mai des. Creștinii care respectă corect Postul Mare anticipează o intimitate mai profundă cu Domnul, ceea ce este o binecuvântare; ei nu se așteaptă la recompense, cum ar fi răspunsuri mai favorabile la rugăciune sau rezolvarea unor probleme de sănătate, deși mulți creștini au mărturisit că, în urma Postului Mare, au experimentat eliberarea de probleme vechi.” (Fragment al autoarei Candice Lucey)
Cele 40 de zile ale Postului Mare (fără a pune la socoteală duminicile) onorează perioade de timp similare cu mai multe povestiri din Biblie:
– Isus s-a retras în pustie, unde a postit timp de 40 de zile și a fost ispitit de diavol ( Matei 4:1-2, Marcu 1:12-13, Luca 4:1-2).
– Poporul evreu a rătăcit 40 de ani în deșert în timp ce călătorea spre Țara Făgăduinței (Numeri 14:33)
– Profeția de judecată a lui Iona a dat 40 de zile orașului Ninive în care să se pocăiască (Iona 3:4).
– Moise a petrecut 40 de zile pe Muntele Sinai cu Dumnezeu (Exodul 24:18)
– Ilie a petrecut 40 de zile și 40 de nopți mergând pe Muntele Horeb (1 Regi 19:8)
– Dumnezeu a trimis 40 de zile și nopți de ploaie în timpul marelui potop al lui Noe (Geneza 7:4)
Care este istoria Postului Mare?
Creștinii onorează cele 40 de zile și nopți care au urmat botezului lui Hristos, când acesta a mers în pustiu fără apă și fără hrană și a fost ispitit de Satana. În acea perioadă, Hristos a făcut ceea ce facem și noi astăzi când postim: s-a luptat cu ispita. Acesta nu a fost primul post; personajele biblice posteau adesea atunci când îi cereau lui Dumnezeu ceva important. „Am postit și am implorat pe Dumnezeul nostru […], și El a ascultat rugămintea noastră” (Ezra 8:23). Israeliții „au jelit, au plâns și au postit până seara pentru Saul și pentru fiul său Ionatan, pentru armata Domnului și pentru națiunea lui Israel” (2 Samuel 1:12).
Cine sărbătorește Postul Mare?
Poate crezi că toți creștinii sărbătoresc și respectă în mod tradițional perioada Postului Mare, dar nu este chiar așa. În timp ce unii creștini urmează obiceiurile Postului Mare, alții nu participă la practicile tradiționale ale acestuia, cum ar fi postul strict. Printre creștinii care onorează și respectă tradiția istorică a Postului Mare se numără anglicanii, romano-catolicii, ortodocșii răsăriteni, luteranii și metodiștii.
Sugestii pentru Postul Mare în 2023
Indiferent dacă faci parte dintr-o biserică care respectă tradițiile din Postul Mare sau nu, poți folosi Postul Mare ca pe un timp pentru a reflecta, a te pocăi și a crește spiritual.
Iată trei lucruri pe care le puteți face în acest Postul Mare:
1. Pocăiește-te de păcate. Identifică un păcat care revine mereu în viața ta, ceva la care știi că trebuie să lucrezi. Dacă nu te poți gândi la unul, roagă-te și întreabă-L pe Dumnezeu dacă există vreun păcat despre care vrea să știi. Probabil că poți identifica mai multe păcate, dar alege unul deocamdată, pentru a nu-ți pierde concentrarea în timpul Postului Mare. Mărturisește-i lui Dumnezeu acel păcat și cere-i pocăință. Dacă faci parte dintr-o comunitate de creștini în care ai încredere că te vor trage la răspundere, stabilește discuții cu aceștia.
2. Ia-ți un timp de rugăciune. Dacă nu ai făcut-o deja, alege-ți un moment în fiecare zi, sau o zi din săptămână, pentru a petrece timp cu Dumnezeu în rugăciune. Există multe ghiduri de rugăciune pe care le poți folosi ca suport.
3. Alege ceva de la care să postești. Postul este asociat în mod tradițional cu mâncarea, dar poți posti de la orice lucru căruia îi dedici în mod obișnuit mult timp. Unii creștini vor posti de la jocuri video, de la fast food sau de la muzică necreștină în timpul Postului Mare. Folosește timpul pe care îl petreci în mod normal cu aceste activități pentru rugăciune. Dacă ai alți creștini în viața ta care sunt interesați de post, ia în considerare posibilitatea de a deveni responsabili unii pentru alții. Amintește-ți că important este să nu faci din post o obligație, ci ceva care să îți îndrepte atenția spre Dumnezeu.
Sursa: Christianity.com