Când vine vorba de rețelele de socializare, probabil că ne-am dori ca cineva să ne ofere o rețetă precisă de urmat – iată cât timp trebuie să petreci pe fiecare platformă – și o listă de oameni pe care să-i urmărești. În plus, să ne învețe și ce tipuri de postări să împărtășim sau pe care să le apreciem.
Dar nu există nicio rețetă pentru rețelele de socializare.
Fiecare persoană folosește rețelele de socializare din motive diferite și reacționează diferit la conținutul întâlnit. De exemplu, un articol din mediul online care înfurie o persoană, ar putea trece neobservat pentru altcineva. Fotografia unui living frumos decorat poate trezi sentimente de gelozie în inima unei femei, în timp ce o altă femeie ar putea simți bucurie și inspirație.
Pe măsură ce ne angajăm în explorarea rețelelor de socializare, avem nevoie de discernământ.
Putem defini discernământul ca fiind înțelepciunea care face o alegere. Unele persoane pot alege să nu folosească deloc rețelele de socializare. Alte persoane pot lua pauze periodic. Alții își pot programa telefoanele să monitorizeze utilizarea aplicațiilor. Avem nevoie de o combinație de cunoștințe, înțelepciune și experiență pentru a dezvolta capacitatea noastră de a alege ceea ce este mai bun pentru noi, fără să ne așteptăm ca toți ceilalți să ajungă la aceleași concluzii.
Dacă nu ne stabilim cu înțelepciune limitele, putem fi siguri că rețelele de socializare vor solicita în mod continuu timpul și atenția noastră. Iată câteva lucruri de luat în considerare în acest sens.
Aspecte pozitive
În cartea Proverbe găsim următoarea invitație: „Părăsiți căile nesăbuite și veți trăi! Umblați pe calea priceperii!” (Prov. 9:6).
Înțelepciunea nu este ascunsă. Ba chiar strigă să o ascultăm (vezi Proverbe capitolele 8 și 9). O putem găsi chiar și pe rețelele de socializare și ne invită să mergem pe calea perspicacității. În oferta vastă a pieței de social media, putem căuta oameni înțelepți. Ei îl iubesc pe Isus. Ei împărtășesc adevărul din Cuvântul Său. Ei postează articole și discuții benefice. Ei vorbesc cu înțelepciune, iar învățătura creștină este pe buzele lor. În unele zile, un verset sau un citat pe care cineva îl distribuie poate fi chiar încurajarea de care ai nevoie.
Rețelele de socializare ne pot ajuta, după cum știm, și să ne conectăm cu prietenii noștri. De exemplu, multe biserici folosesc grupuri private de Facebook ca o oportunitate de a împărtăși vești despre evenimentele viitoare, de a cere sfaturi sau de a intra în legătură unii cu ceilalți pe parcursul săptămânii. Totuși, acestea nu înlocuiesc beneficiile de a fi împreună în persoană, dar pot fi de folos în menținerea comunicării.
Posibile capcane
Pe măsură ce căutăm să discernem ce este mai bun, este util să luăm în considerare trei capcane pe care le putem găsi pe rețelele de socializare: timpul, gândurile și ispitele.
Timpul este o resursă limitată. Odată pierdut, nu se mai întoarce niciodată. Din păcate, rețelele de socializare favorizează pierderea interesului față de lumea din jurul nostru. Se poate întâmpla să ne conectăm pentru a verifica rapid o notificare și să ajungem să ne uităm în continuare la telefon pentru încă 30 de minute. Discernământul ne ajută să alegem cu înțelepciune cum să ne petrecem timpul, conștientizând că momentele mici pierdute de-a lungul săptămânilor devin porțiuni mari din viața noastră.
Informațiile pe care le adunăm din social media modelează felul nostru de gândire. Toată lumea știe cum e să ai gânduri negative, hrănite de conținutul din mediul online. Cineva ar putea avea sentimente de anxietate și îngrijorare după ce citește actualizarea unui prieten despre un membru bolnav al familiei acestuia. Altcineva se poate simți singur după ce vede o fotografie de grup postată online. Alte persoane s-ar putea îndoi de validitatea Cuvântului despre un anumit subiect, pentru că un influencer popular împărtășește o nouă viziune, iar toți internauții par a fi de acord.
Ceea ce vedem pe rețelele de socializare afectează modul în care gândim. De asemenea, influențează modul în care îi vedem pe ceilalți. Este important ca fiecare dintre noi să luăm în considerare cum putem fi afectați negativ de rețelele de socializare. Deseori, gândurile noastre ne conduc în ispită. Petrecerea timpului pe rețelele de socializare ne poate ispiti să fim nemulțumiți, să judecăm, să adunăm amărăciune sau invidie față de bunurile sau realizările cuiva.
Pe măsură ce te gândești la propriile puncte vulnerabile, ia în considerare și modul în care rețelele de socializare îți pot influența lupta. Discernământul nu înseamnă evitarea lumii; este capacitatea de a merge în lume și de a îmbrățișa binele, evitând în același timp răul.
Sursa: The Gospel Coalition