America este profund divizată între vicepreședintele Kamala Harris și fostul președinte Donald Trump, pe măsură ce cursa pentru Casa Albă devine tot mai strânsă. Dar ce rol au creștinii în această situație?
Dr. Jeff Myers, autor, vorbitor și președinte al organizației Summit Ministries, a apărut recent în emisiunea Credință vs. Cultură de la CBN, unde a demontat câteva dintre miturile pe care creștinii sunt tentați să le creadă despre politică, mai ales într-un an electoral atât de tensionat. Una dintre cele mai mari greșeli pe care le fac creștinii, a spus el, este să creadă că aleg „răul cel mai mic”. Myers nu a sugerat că există o „cea mai bună variantă”, ci a argumentat că această abordare face alegerea și mai dificilă.
Myers a menționat că cei credincioși „trebuie să înțeleagă cum să fie buni cetățeni într-un moment de tensiune,” sugerând că ideea de a vota pentru „răul cel mai mic” prezintă, de fapt, realitatea, deoarece Scriptura ne învață că fiecare om se naște cu o natură păcătoasă (Romani 5:12).
„Oamenii candidează la președinție pentru că au un orgoliu mare,” a spus el. „În loc să mă gândesc că aleg între „răul cel mai mic”, mă gândesc la votul meu ca la o modalitate de a „reduce răul”. Acesta este criteriul după care mă ghidez.”
Autorul și vorbitorul, care a lansat recent o serie de videoclipuri gratuite despre miturile legate de implicarea creștinilor în politică, a îndemnat credincioșii care votează să ia în considerare „principiile constituționale” precum „viața, libertatea și proprietatea,” pentru că acestea sunt „cele trei lucruri pentru care a fost creată Constituția.”
„Deci, ce înseamnă viața?” a întrebat Myers. „Cum pot sprijini viața prin votul meu? Ce putem spune despre libertate — libertatea religioasă și libertatea de exprimare? Dar despre proprietate? Cine e mai probabil să susțină dreptul oamenilor de a deține proprietăți și afaceri? Pentru că există multe ideologii, care spun că abolirea proprietății private ar fi preferabilă. Așadar, care candidat, pentru orice funcție, e mai probabil să reducă răul în ce privește viața, libertatea și proprietatea? Aceste aspecte mă ajută să iau o decizie informată.”
Un alt mit pe care creștinii tind să-l accepte este că, deoarece Scriptura îi îndeamnă să „nu se conformeze lumii acesteia,” ar trebui să stea departe de sistemul politic.
Aceasta este, de asemenea, o viziune eronată.
„Tipul de guvern pe care îl avem (în Statele Unite) este o republică constituțională”, a explicat Myers. „Într-o republică constituțională, poporul este cel care guvernează. E greu de înțeles pentru mulți dintre noi. Ne gândim că cei care candidează la președinție sau la primărie sunt guvernanții — dar nu este adevărat.”
El a argumentat mai departe susținând că interpretarea corectă a pasajului din Romani 13, care îi îndeamnă pe credincioși să „se supună autorităților,” în contextul guvernamental american, implică faptul că cei credincioși sunt chemați să participe la sistemul politic.
„Cine sunt autoritățile guvernamentale?” a întrebat Myers retoric. „Poporul. Deci, în acest context — în contextul american — dacă ești creștin și nu te implici, practic te împotrivești îndemnului lui Dumnezeu de a fi ascultător față de autoritățile guvernamentale.”