În David National Park din Ierusalim, arheologii au descoperit un sigiliu de piatră antic și rar, vechi de aproximativ 2700 de ani, datând din perioada următoare construcției Primului Templu Evreiesc, comandat de regele Solomon.
Sigiliul conține un nume înscris în ebraica antică și o figură înaripată, posibil un monarh, descris de unii ca demon și de alții ca duh protector. Pe fiecare parte a figurii se află inscripția numelui proprietarului, citindu-se: „LeYeho’ezer ben Hosh’ayahu”.
Dr. Yuval Baruch și Navot Rom, directorii săpăturilor pentru Autoritatea Israeliană de Antichități (IAA), au comentat: „Acest sigiliu, realizat din piatră neagră, este unul dintre cele mai frumoase descoperite vreodată în săpăturile din Ierusalimul antic, realizat cu o măiestrie deosebită”.
Arheologul și asiriologul Dr. Filip Vukosavović, care a studiat sigiliul, a declarat: „Aceasta este o descoperire extrem de rară și neobișnuită. Este pentru prima dată când un ‘duh înaripat’ – o figură magică protectoare – a fost găsită în arheologia israeliană și regională. Figurile demonilor înaripați sunt cunoscute în arta neo-asiriană din secolele IX-VII î.Hr., fiind considerate un fel de demon protector.”
Dr. Vukosavović a adăugat: „Se pare că obiectul a fost realizat de un meșter local – un iudeu, care a produs amuletul la cererea proprietarului.”
Sigiliul dezvăluie influența puternică a Imperiului Asirian asupra culturii evreiești din acea epocă.
Obiectul „era purtat ca un amulet în jurul gâtului unui bărbat pe nume Hosh’ayahu, care ocupa o poziție de rang înalt în administrația Regatului Iuda. În virtutea autorității și statutului său, acest Hosh’ayahu și-a permis să se înnobileze și să se laude cu un sigiliu pe care era gravată o figură impunătoare – un simbol al autorității,” a explicat Dr. Vukosavović. Oamenii de știință ai IAA au remarcat legăturile biblice cu numele de pe sigiliu. Numele Hoshayahu aparținea probabil proprietarului original care a transmis comoara fiului său, Yeho’ezer.
„Ipoteza este că, la moartea lui Hosh’ayahu, fiul său Yeho’ezer a moștenit sigiliul, adăugând apoi numele său și al tatălui său de fiecare parte a demonului. A făcut acest lucru, probabil, pentru a se apropria direct de calitățile benefice pe care credea că talismanul le întruchipa ca obiect magic,” a menționat IAA într-un comunicat de presă.
Ministrul Patrimoniului din Israel, Rabinul Amichai Eliyahu, a lăudat descoperirea, declarând: „Descoperirea spectaculoasă și unică din săpăturile Autorității Israeliane de Antichități și ale Orașului lui David ne deschide o nouă fereastră spre zilele Regatului Iuda din perioada Primului Templu, și atestă legăturile internaționale ale acelei administrații.”
Eliyahu a continuat: „Prin aceasta, demonstrează importanța și centralitatea Ierusalimului de acum 2700 de ani. Este imposibil să nu fii marcat de o întâlnire atât de directă și nemijlocită cu un capitol al trecutului nostru, o vreme în care Primul Templu se afla în toată gloria sa.”