cross one radio logo

Biserica evanghelică din Roma va apela la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg pentru a căuta dreptate și a elimina povara fiscală uriașă. Între timp, protestanții din întreaga lume sunt uluiți de ceea ce se întâmplă în Italia.

Din 2016, mica biserică Breccia di Roma a folosit un fost magazin din centrul capitalei italiene. Inițial, comunitatea a reușit să schimbe destinația oficială a clădirii.

Ulterior, însă, Autoritatea Fiscală a impus taxe comerciale, motivând faptul că această clădire nu a fost modificată și încă păstrează structura inițială. Mai mult, clădirea nu avea „caracteristicile esențiale” ale unui spațiu religios. Cazul a ajuns în instanță, iar biserica a câștigat de două ori. Dar acum două săptămâni, Curtea Supremă a decis în favoarea Autorităților Fiscale. Rezultatul este că biserica trebuie să plătească taxe restante de aproximativ 6.000 de euro pe an și costuri legale de aproximativ 50.000 de euro.

Protestanții din toată Europa și America sunt șocați privind la acest caz. Motivul este faptul că cultura romano-catolică din Italia este încă atât de adânc înrădăcinată în mentalul colectiv, încât autoritățile nu înțeleg că o simplă sală de clasă poate fi de ajuns pentru protestanți să se închine.

Într-un videoclip de pe site-ul bisericii, cei doi pastori, Leonardo De Chirico și Clay Kannard, susțin că fostul magazin este cu adevărat o biserică. „Poporul lui Dumnezeu se adună pentru proclamarea Cuvântului lui Dumnezeu și îndeplinirea celorlalte rânduieli.” În opinia lor, asta este suficient pentru a face din acel spațiu o biserică în sens biblic. „Nu este nevoie de altare, picturi, statui sau alte obiecte care caracterizează clădirile catolice.”

Decizia judecătorilor este o formă de „nedreptate”, spun ei. Vorbesc despre o „hotărâre grosolan de nedreaptă și discriminatorie.” O organizație religioasă nu are un scop comercial și nu urmărește să obțină profit. Din acest motiv, o biserică are dreptul de a fi scutită de plata taxelor. Dar hotărârea neagă acest drept bisericii. Prin urmare, biserica pregătește un apel la Strasbourg.

Un apel la Curtea Europeană, totuși, nu are efect suspensiv. Asta înseamnă că taxele restante și alte costuri trebuie acoperite mai întâi. Mai multe organizații din Europa strâng activ bani și, în același timp, se fac donații și prin site-ul bisericii. Scopul este de a colecta 75 000 de dolari (70 000 de euro).

În Parlamentul European, europarlamentarul olandez Bert-Jan Ruissen consideră că ar fi înțelept să se apeleze la Curtea Europeană deoarece, în opinia sa, există „discriminare între biserici”, a declarat el într-un comunicat. Aceasta este o restricționare a libertății religioase. „Acest lucru este, desigur, interzis, printre altele, pe baza Cartei Drepturilor Fundamentale a UE.”

Sursa: CNE News