Parlamentul European a votat joi adoptarea avortului ca drept fundamental în tratatele europene. Pe de o parte, acest vot are o semnificație simbolică. Pe de altă parte, știm cu siguranță că va avea un impact semnificativ.
Convenția Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) spune destul de clar (articolul 2): „Dreptul la viață al oricui trebuie protejat prin lege. Nimeni nu trebuie privat de viața sa”. Carta Drepturilor Fundamentale ale Uniunii Europene o spune chiar mai clar: „Fiecare are dreptul la viață”.
Cu toate acestea, în ceea ce privește membrii Parlamentului European, acest tratat ar trebui amendat cu o clauză care să clarifice faptul că viața celor nenăscuți nu ar trebui să beneficieze de protecție. Femeia este cea care decide în privința aceasta.
Parlamentul European a avut 336 de voturi pentru o horărâre în care Comisia este solicitată să modifice Carta UE și astfel să garanteze că fiecare are dreptul la „autonomie corporală, la acces liber, informat, complet și universal la sănătatea și drepturile sexuale și reproductive, și la toate serviciile de sănătate conexe fără discriminare, inclusiv accesul la avortul sigur și legal”. Rezultatul a fost că 163 de eurodeputați au votat împotrivă și 39 s-au abținut.
Această hotărâre mai cere Comisiei să se asigure că toate obstacolele din calea avortului sunt eliminate. Femeile și fetele vulnerabile ar trebui, de asemenea, să aibă acces gratuit la metode contraceptive, mai afirmă propunerea. În ceea ce privește Parlamentul European, organizațiile care luptă împotriva egalității de gen și a drepturilor femeilor nu ar mai trebui să primească finanțare de la UE. Parlamentul îndeamnă Polonia și Malta, care dețin interziceri ale avortului, să decriminalizeze complet avortul. Contextul acestei hotărâri este clar. Deja în ianuarie 2022, la începutul președinției franceze a Uniunii, președintele Macron s-a exprimat în Parlamentul European fiind de acord cu avortul în Cartă.
Unii au amintit Uniunii Europene că avortul a fost întotdeauna văzut ca o chestiune națională. „UE nu are niciun cuvânt de spus despre avort; aceasta este responsabilitatea statelor membre”, a spus reformatul olandez Bert-Jan Ruissen.
Colega sa de la Uniunea Creștină, Anja Haga, a spus: „Am luat hotărâri clare cu privire la ce face și ce nu face UE. Avortul clar nu face parte din aceasta și cu siguranță nu ar trebui să facă”, a spus Haga.
După vot, episcopii romano-catolici și-au exprimat dezamăgirea, așa cum a scris Vatican News. „Avortul nu poate fi considerat un drept fundamental, pentru că «drept fundamental» este «dreptul la viață»”, au spus ei.
Dacă avortul ar fi inclus ca drept fundamental în Carta UE, statele membre nu ar mai avea voie să interzică această procedură. Până în prezent, avortul este interzis în Malta și Polonia.